KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

A magyar költészet napja

A zalakarosi városi és iskolai könyvtár 2024-ben is megemlékezett a magyar költészet napjáról Április 10-én délután Szili Péter és vendége Birinyi Mónika „Dalok a könyvtárból” címmel tartott nekik verses-zenés előadást. Petőfi Sándor, Weöres Sándor, Nagy László, József Attila, Ady Endre, Radnóti Miklós és Nemes Nagy Ágnes versei csendültek fel. Az olvasásról, annak fontosságáról és szeretetéről egy szép prózát is hallhattak. A gyerekek az általuk ismert szövegeket együtt énekelték az előadókkal. Kellemes, verses délutánt töltöttek el az aulában. A műsor nagy tetszést aratott.

Másnap, április 11-én, tovább folytatódott a megemlékezés. Minden osztály egy magyar verssel, versrészlettel készült. Az osztályok egymás után, felváltva közösen mondták el kiválasztott verseiket. Az 1. osztályosok a Hátamon a zsákom népköltést, a 8. osztályosok Radnóti Miklós: Nem tudhatom, a 2. osztályosok Móra Ferenc: Cinege cipője, a 7. osztályosok Csokonai Vitéz Mihály: Reményhez, a 3. osztályosok Petőfi Sándor: Anyám tyúkja, a 6. osztályosok Arany János: Toldi művének egy rövid részletét, az 5. osztályosok pedig Petőfi Sándor: János vitézből vett részletet mondtak el.  A sort a 4. osztályosok zárták József Attila: Kertész leszek című versével, köszöntve ezzel a költőt születésnapján. Felemelő volt hallgatni az aulában magyar verseket szavaló „verskórusokat”.

Ez után került sor a rajzpályázat eredményhirdetésére is. Minden osztály kapott egy verset, melyről illusztrációt készíthetett. Ezt kellett beküldeniük a könyvtárba, ahol a zsűrizést követően megtörtént a legügyesebb rajzok kiválasztása. Az ezeket készítők a megemlékezésen vehették át okleveleiket és a könyvtár ajándékait. Minden illusztrációt beküldő kapott emléklapot. A könyvtár folyosóján a rajzokból kiállítás nyílt. Ebben a két napban sok-sok magyar verset mondtak, énekeltek, olvastak vagy hallgattak a gyerekek. Méltóképpen emlékeztek meg a magyar költészet napjáról.

Horváthné Nagy Elvira

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >