KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Online könyvajánló 2021. Március

ROMHÁNYI JÓZSEF 100

„Néha légy bolond, egy kicsikét! 
Elrepül úgy a szürke gond, derül az ég.
Van abban valami báj, hogyha kacag a máj, 
szárnyal a kedv, mint a kacsamadár…”

"A fenti sorok olvastán biztos mindenkinek beugrik a kép, a hang, a pergő történetek sora, s valószínűleg elrepül a befogadót esetlegesen lehangoló bú is. Felsejlik előttünk a Mézga család izgalmas, vicces, a gyarló emberi természetet leleplező kalandjainak sora; Géza, Paula, Aladár, Kriszta, Máris szomszéd, no és persze a távoli jövőben élő unoka, MZ/X jellegzetes karaktere. És persze ilyenkor felsóhajtunk, hogy hát igen, ezt az élményt, ezeket a naponta idézett szövegeket Romhányi, a RÍMHÁNYÓ, azaz ROMHÁNYI JÓZSEF zsenialitásának köszönhetjük. 
MA LENNE 100 éves, posztunkat rá emlékezve állítottuk össze.

* Számos magyar animációs filmben szerepeltek a Romhányi-univerzum szövegei, megnevettetve a nézőt, és nem utolsósorban öregbítve a műfaj hírnevét:
* Lúdas Matyi (1977)
* Szaffi (1985)
* Hófehér (1984)
* Mézga család (1968-2005)
* Kérem a következőt! Dr. Bubó (1974-1983)
* Mekk Elek, az ezermester (1974-1975)
   Frédi és Béni, avagy a két kőkorszaki szaki (1960-1966).

* Talán kevesen tudják, hogy „Rímhányó” eredetileg muzsikusnak készült és brácsán játszott. Irodalmi és filmes alkotásai mellett a Magyar Rádió dramaturgjaként, majd az Állami Hangverseny- és Műsorigazgatóság, később a Magyar Televízió szórakoztató rovatának művészeti vezetőjeként dolgozott. 1962-től haláláig a Rádió Zenei Főosztályának dramaturgja volt.
* A szellemes, nyelvi humorban bővelkedő filmes alkotások és musical-szövegek mellett (többek között neki köszönhetjük a több, mint 1300 előadást megért „Macskák” szövegét is) sokak számára ismert lehet SZAMÁRFÜL című kötete. Ebben, többek között, megismerhetjük a sivatag lovának fohászát, megtudhatjuk, hogy a különböző nemzetiségű kutyák miért ugatják a teliholdat, betekintést nyerhetünk a kukac-sorsba és elolvashatjuk egy szú végrendeletét, valamint az apróka pók apóka és porhanyó potrohú pókanyó végzetes találkozását a pék fapapucsával.
* A nagytétényi (XXII. kerület) születésű író, költő, műfordító munkásságára Nagytétényi Polgári Kör jóvoltából szavalóversennyel emlékeznek a Szelmann Házban. A kerületi iskolák között meghirdetett versenyen egy 3 percnél nem hosszabb Romhányi-verset, esetleg más vidám lírai vagy prózai művet mutathatnak be a vállalkozó kedvű általános iskolások. Tétényben utca is viseli az érdemes művész nevét.
* Természetesen az OPKM-ben is őrzünk néhány Romhányi-művet, ezek közül most négyet mutatunk be Önöknek (képpel is megidézve a tartalmat), adataikat itt találják a katalógusban: https://bit.ly/3kTtoqF
.

* Posztunk nem vállalhatja fel Romhány József mérhetetlenül gazdag életművének bemutatását, egyet viszont bizton állíthatunk:
„Mesél majd az utókor (kiről?) hohohoho...”  – természetesen Romhányi Józsefről, a Rímhányóról. 
Romhányi Jozsefre " Bakó Katalin és Budaházy Ibolya emlékezett. (Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum)
Kötelező olvasmányok kereshetőek, online olvashatóak az alábbi oldalon:
http://konyvespolc.com/category/kotelezo_olvasmanyok/
Szabó Magda: Für Elise
"Szabó ​Magda elmúlt nyolcvanéves, amikor lánytestvére született: írt magának egyet. Mert bár a Für Elise önéletrajzi ihletésű mű, a regénybeli fogadott testvér, Bogdán Cecília korábban ismeretlen volt az olvasók előtt. Az író talán gyerekkori barátnőjét mintázta meg Cili alakjában, talán önmagát.
Cili trianoni árva, Zentáról származik, az árvaházból kerül Debrecenbe, négyévesen fogadja be új családja. Ő a bájos, szeretnivaló szőke gyermek, akit minden bajtól óvnak, akit dédelgetnek ismerősök, ismeretlenek és a tanárai is.
Magdolna okos, művelt már kisgyerekkorában is. Esti meseként bibliai történeteket hallgat édesapjától, még iskolába sem jár, de már latinul veszekszik nagybátyjával. Szülei nem korlátozzák, nem nevelik, csak civilizálják. Nyelveket tanul, olvas és ír, képzelete szárnyal, olyan szabálytalan voltam, mint maga a szabálytalanság, már akkor kilóg a sorból. Cili története nem zárul le, annyit tudunk meg, hogy fiatalon meghal, de a részletek homályban maradnak. Ennek oka lehet az is, hogy Szabó Magda Magdaléna címmel a regény folytatását tervezte."
https://reader.dia.hu/document/Szabo_Magda-Fur_Elise-2014

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >