KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Könyvtári hirdetések 2021. február

- Február – Böjtelő hava – Télutó – Jégbontó hava

https://netfolk.blog.hu/2015/01/29/februar_424?fbclid=IwAR07pgEc888nU-6s6kImfFFL83f34Q0pOzDGwTx1lAONemfVdMaO04bMl-k

https://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/februar__bojtelo_hava__teluto__jegbonto_hava?fbclid=IwAR3-DqVJAr19GwyHt-CM242KUNn2QopXCzuIB4CXTgz01-gC4WLGvNxtPSI


- "2021. február 03. a Felolvasás Nemzetközi Napja. 20 éve ünnepli a világ a közösen olvasott történetek csodatévő hatását. Szülőként már biztosan megtapasztaltátok, hogy micsoda ereje van az esti meséknek, a napközben olvasott gyerekregényeknek, akár a gyerekeitek személyiségfejlődését nézzük, akár a szülő-gyerek kapcsolatot. De jó pap holtig tanul, így arra gondoltunk, hogy ennek az ünnepi napnak a tiszteletére a héten sorra hozzuk a felolvasással kapcsolatos tippeket, trükköket, történeteket. Reményeink szerint ezzel még többeket meggyőzünk arról, hogy a felolvasásnak a gyerekek és felnőttek életében is óriási szerepe lehet, ha megtaláljuk a nekünk legmegfelelőbb utat és olvasnivalókat.

Kezdésnek pár tanáccsal érkezünk arra vonatkozólag, hogyan tehetitek még élvezetesebbé a család gyermekirodalmi utazgatásait..."

7 tipp szülőknek meséléshez, felolvasáshoz - A Felolvasás Nemzetközi Napjára

https://egigero.hu/7-tipp-szuloknek-meseleshez-felolvasashoz


- Február 3-a, Szent Balázs napja van

"Szent Balázs egyike a tizennégy segítő szentnek, a torokfájás mellett sok testi nyavalya gyógyítója is, tisztelete a XIV. századi pestisjárvány óta ismert.

A legenda szerint a püspök egy özvegyasszony egyetlen fiát mentette meg, aki halszálkától fuldoklott. Az asszony hálából ételt és gyertyát vitt neki. Ennek emlékére vált szokássá az ún. balázsolás vagy Balázs-áldás. A katolikus pap a gyermekek álla alá két gyertyát tett keresztbe és imát mondott. Ezért egyes vidékeken a balázsolást "torkoskodásnak" vagy "toroknyomásnak" is nevezik. Néhány vidéken almát szenteltek ezen a napon, amit később torokfájás gyógyítására használtak.

A balázsjárás alkalmával az iskoláskorú gyermekek házról házra jártak, adományokat gyűjtöttek, iskolába toborozták a gyerekeket, hiszen ekkor még nem volt kötelező az iskola. Énekeltek, színdarabot adtak elő, melyben szerepelt Balázs püspök is. Kezdetben a tanítóval mentek, de később már csak ők gyűjtötték az ajándékokat, mely a tanítót illette.

Úgy tartották, ha Balázs napján esik az eső, akkor nyáron elveri a jég a termést."

https://korkep.sk/cikkek/kultura/2020/02/03/februar-3-balazs-napi-hagyomanyok-nepszokasok-2/?fbclid=IwAR204uh-QRGUc3sUNYbtzfhrAk2dQycgTzCxCrL9wPafCXB4fJ80oXcvxUE


- "Több mint 60 éve ír meséket Marék Veronika, neki köszönhetjük Boribont, Kippkoppot és a Kockásfülű nyulat is. De hogy születtek ezek a történetek? És meddig fog még írni? Évi legnagyobb meglepetésére ő maga is segített a gesztenyefiú legújabb kalandjának kitalálásában. Magyarország egyik legkedvesebb meseíróját látnotok és hallanotok kell!"


- Hogyan ír egy írónő történelmi regényeket? - Interjú Fábián Jankával

https://mediaklikk.hu/libretto-videok/video/2021/01/28/fabian-janka/?fbclid=IwAR1tzukUUjWs-VoZ6wWkivucW9kIPCVfwU7bARy4sBpBlem_NL5Xky-xxJg#

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >