KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Könyvtári hirdetések 2021. január

- Regélő kalendárium: "Adjon az Isten, békés jó reggelt!
 
Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén
Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog.
Érje el, ki mit szeretne,
S ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívből
ezt kívánom.
Szaporodjon ez az ország
Emberségbe’, hitbe’, kedvbe’,
s ki honnan jött, soha, soha
ne feledje.
Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk…
A többit majd apródonként
megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom,
legyen béke. –
Gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe’!"
 
Január – Télhó – Boldogasszony hava – Fergeteg hava
"Hónapneveink latin eredetűek. Római hagyomány szerint a hónapoknak – márciustól decemberig – a városalapító Romulus király adott volna első ízben nevet. Ez az első római naptár valójában parasztkalendárium lehetett, amely csak a mezei munkák szempontjából számba vehető 10 hónapot vette figyelembe.
A fennmaradó téli holt időt – a földművelés planetáris urának, Szaturnusznak a hatalma alá eső Bak és Vízöntő havát – az i.e. 700 körüli naptárreform idején iktatták be az új 12 hónapos holdnaptárba Ianuarius és Februarius néven.
Ianuarius hónap névadója Ianus, a kezdet és a vég istene volt, neki tulajdonítható, hogy a korábbi márciusi, majd szeptemberi évkezdés helyett a rómaiak utóbb január 1-jén kezdték az évet.
A január 1-jei évkezdet a Gergely-féle naptárreform (1582) óta vált általánossá,véglegessé 1691-ben, amikor XI. Ince pápa tette meg e napot a polgári év kezdetévé.
Az év első hónapját a csillagászati év megfelelő hónapneve után régen Vízöntő havának is nevezték. A régi időszámítás természetesen az évkezdetet is csillagászati fordulóponthoz, esetünkben a téli napfordulóhoz igazította.
 
Január
Népi mondóka
Pálnak fordulása
Fél tél elmúlása
Piroska napján a fagy
Negyven napig el nem hagy.
Ha fénylik a Vince,
Megtelik a pince.
A ködös január
Nedves tavasszal jár.
 
IDŐJÁRÁSJÓSLÁS: 
Ha újév napja világos,
A termés nem lesz hiányos.
Ha újév reggelén északi, hideg szél köszönt be,
hosszú, kemény, tartós tél lesz. Újév reggelén ha veres az ég, szeles lesz az esztendő.
Ha újévkor szép, napos idő van, biztos sok dinnye lesz.  
Hogyha csöpög ereszed bő termésben lesz részed. Ha vízkereszt vizet ereszt, a tél soká ki nem ereszt. Hogyha fénylik Vince, Tele lesz a pince.
Pál fordulta hogyha tiszta, bőven terem mező, puszta.
Télen, ha sok hó esik, sok búza, jó termés ígérkezik. Enyhe télre rossz tavasz és hűvös nyár következik.
Ha a csillagok téli éjszakán nagyon fényesen ragyognak, az hideget jelent."
Forrás: netfolk / Jeles napok
 
99 évvel ezelőtt, ezen napon, 1922. január 3-án született Nemes Nagy Ágnes
„Volt ott egy hatalmas zöldségeskert a ház mellett, annak a közepén keresztben vezetett egy nagy fasor, kétoldalt gyümölcsfákkal szegélyezve, a lentebbi szinten ribizkebokrokkal. Ez a fasor kedves helyem volt, különös tekintettel egy bizonyos ribizkebokorra, ami alá odakucorodtam, és ott töltöttem hosszú féldélelőttöket. Gyönyörű volt, mert értek a ribizkék, csak úgy fel kellett nyúlni, lecsípni azt a kis piros fürtöcskét, és mindjárt meg lehetett enni. Továbbá mindenféle látogatókat kaptam. Gyíkokat például, madarakat, akik mind ott a bokor körül serénykedtek, néha egy-egy hernyót, amelyeket persze nagyon utáltam, és föl voltam háborodva, mikor közölték velem, hogy hernyóból lesz a lepke. Ez a hely egyébként nem csak rám jellemző. Ez a rejtettség, ez a kuckószerű lét, amit én ott a bokor alatt játszadozva átéltem – minden gyerek élménye.”
A Nyugati tér blogon olvashatjátok tovább (http://nyugatiter.blog/.../a-targyakat-helyszineket.../) Nemes Nagy Ágnes visszaemlékezését kedves helyeire. 1981-ben készült interjút Kabdebó Lóránt készítette. A teljes szöveget a Nemes Nagy Ágnes-életműsorozatunkban, A gyufaskatulyától Prométheuszig című összegyűjtött interjúkat és beszélgetéseket tartalmazó kötetben olvashatjátok: http://bit.ly/nná_összegyűjtöttinterjúk
 
- "Belekukkantani egy leánykor titkaiba – Janikovszky Éva naplójáról" 
https://librarius.hu/2021/01/04/belekuk
kantani-egy-leanykor-titkaiba-janikovszky-eva-naplojarol/?fbclid=IwAR2tzOUwTr8LYwhMS05cIrKwquAFurZSzALp1w2Las5UTEum_Lq_d9JaGoQ
 
- "A Libri Kiadó – a magyar olvasók szavazatai alapján – elkészítette Magyarország Könyvtérképét a 2020. évre. A listán közel tízezer olvasó 46 ezer különböző könyve kapott helyet, ez alapján alakult ki a végleges sorrend. Alább csak az első öt helyezett látható, de rajtuk kívül helyet kapott az első tizenötben például Szabó Magda, Ken Follett és Jojo Moyes egy-egy könyve is."
https://ectopolis.hu/hirek/vilaghiru-ifjusagi-fantasy-lett-a-magyarok-kedvenc-regenye/?fbclid=IwAR0F51Q5FQlSZFwglDgNJ3y8FdgEDRItQHM2lUdz1-XDQqhGENSsOTlgaG8
 
A könyv napja alkalmából összegyűjtöttünk 5 magyar könyvet, amit neked is el kell olvasnod!
https://www.magyarorszagom.hu/legjobb-5-magyar-konyv.html?fbclid=IwAR2IX2lFTqNu-3IPG_mfXRefot42-SIZU3Jd2xUFCK_nKq9cCCBR4Yj26g8
 
Magyarország 8 legszebb könyvtára: nem csak pompázatos szépségük miatt érdekesek. Főúri gyűjtemények, egyetemi könyvtárak - könyvritkaságokkal és lenyűgöző építészeti megoldásokkal kápráztatják el a látogatókat.
https://femina.hu/utazas/magyarorszag-legszebb-konyvtarai/?fbclid=IwAR2bYdYMX0kidryJrOAHsDAJlMIsHMdYypXp9gqaj5nBdd3K4ye82Qk-s_o

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >