KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Májusi könyvajánló (2021)

 

Könyvajánló – Május

Vámos Miklós: Anya csak egy van

 " Az Anya csak egy van" Vámos Miklós nagyregényeinek egyike, 1992-94-ből. Tizenöt év alatt harmincnyolc kiadást ért meg. Ez a harminckilencedik - az első javított - kiadás. Különös, hogy noha csak tizennyolc év telt el, mennyire megváltozott a világ. A regény születésének (és cselekményének) idején például a mobiltelefon még újdonságnak számított, kistelefonnak, zsebtelefonnak, rádiótelefonnak hívták. Ezen a szerző nem változtatott. A mániás - depressziós - mindközönségesen: félbolond - anya viszont pontosan olyan, amilyen sok-sok sorstársa napjainkban. Elviselhetetlen és mulatságos. Szerencsétlen és mázlista. Félénk és bátor. Érzelemszegény és szerelmes.
A könyv végére megértjük, mennyivel fajsúlyosabb ember ez az idős hölgy, mint hinnők. Míg az első fejezetekben sajnáljuk, az utolsókban már-már irigyeljük, bármilyen megrázó a sorsa. Meghat és megnevettet. Ha a regényt befejezve úgy érezzük, ideje fölhívnunk a saját anyánkat, jó nyomon járunk - a szerző írói nyílvesszeje célba talált.”

„Nem voltam képes abbahagyni a röhögést, bökdösött pedig a Zsuzsa, bámult rám a Sári, a Julcsi, meg az egész gyásznép, az a másfél tucatnyi ember, aki eljött anya temetésére. Rávallott ez az utolsó tréfa, és persze rám, észrevehettem volna a halotti anyakönyvi kivonaton, hogy téves az évszám, anya fiatalítási célból a születési évét átjavította a személyijében, azt vették alapul, észrevehettem volna a sírkövesnél is, de én nem szoktam észrevenni azt, amit kéne, vagy csak későn, túl későn, így hát anya életéből végleg elveszett tíz év, s a veszteséget márványba vésték az örökkévalóságnak, pontosabban tíz évre, urnafülke esetén ennyi a porladási idő, jaj, nehogy elfelejtsem meghosszabbítani, ahogyan anya felejtette el apát, illetve ahogyan mindannyian elfelejtettük. Kár, hogy csak MOST kezdek rájönni, hogy alapjában véve jópofa nő lehetett az anyám KÁR, hogy csak most kezdem IRIGYELNI, amiért annyira BÁTRAN élt, ahogyan én sose mertem
DE JÓ VOLNA ÚJRAKEZDENIDE JÓ VOLNA, HA NEM EZ LENNE A VÉGE!" (fülszöveg)

Bálint Ágnes: A szitakötők szigetén

„A Szitakötők Szigete arról volt nevezetes, hogy valamennyi dunai sziget közül ezen nőtt a legfinomabb, legízletesebb, legkövérebb fű. Mondták is némelyek, hogy meg kellene változtatni a sziget elnevezését, esetleg olyasmire, hogy a Zamatos Gyomnövények szigete vagy a Selymes Füvek szigete. Erre a szitakötők kijelentették, hogy akkor viszont ők elköltöznek a szigetről. Ez nagy kár lett volna, mert a szitakötők csillogó szárnyukkal, könnyed röptükkel sok gyönyörűséget szereztek a sziget lakóinak…”

Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik (Cicakalandok 1.)

„Nicsak! Egy kismacska! Egy kedves, bújós kiscica. Marcsi az állatkereskedésből gazdihoz kerül. De bizony nem jó ez a gazda, és Marcsi igazi szeretetre vágyik. Kalandos utat jár be, megismerkedik állatokkal és emberekkel, sokattanul a világról, és segít, ahol csak tud. Vajon sikerül-e otthonra lelnie?”

Tea Stilton: Tea angyalai a vadonban

Hogy kik Tea Angyalai? Öt rendkívüli egérlány, akik a Cinnford Egyetem és Szakiskola hallgatói a Bálna-szigeten. Vidám és szórakoztató kis csapatot alkotnak. Mindannyian újságírók szeretnének lenni! Az élet Cinnfordban rendkívül izgalmas: barátságok és szerelmek szövődnek, de a lányoknak kisebb viszályokkal is szembe kell nézniük...

Tea szupersportos barátja, Muszkoli Cinnfordba érkezik, hogy túlélési technikákat tanítson a diákoknak. Paulina, Colette, Nicky, Pamela, Violet és barátaik két egész napot töltenek a természetben, ahol számtalan extraegeres kalandban lesz részük!” (fülszöveg)

Bereznay Tamás: Főzni gyerekjáték

Mit főzzek? – teszi fel magának naponta a kérdést sok százezer háziasszony a világon. Mit főzzek, ami hamar elkészül, nem drága, finom, és még a gyerekek is megeszik? Mit főzzek, ami mindezen túl még lehetőleg egészséges is? Bereznay Tamás legújabb könyve ezekre a naponta felmerülő kínzó kérdésekre kísérel meg válaszolni. Olyan finomságokat ajánl, melyek többsége a munkából hazaérve, este is gyorsan összedobható, és amelyek ízkombinációikkal, érdekességükkel a legkisebbeknél is sikert aratnak. Különleges szendvicsek, tartalmas levesek, gyors tészták, remek édességek és laktató, húsos ételek egyaránt szerepelnek ebben a kötetben, melyben minden recepthez vidám, színes, az étvágygerjesztő tálaláshoz is ötletet adó fénykép, illetve tápanyagtáblázat is tartozik. A könyvben található kiegészítő fejezet pedig olyan kérdéseinkre is válaszol, hogy miért is fontos az elegendő folyadékbevitel, miben található elegendő vas, vagy hogy miért egészséges az  olajban sütés” (fülszöveg)

 

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >