KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

A magyar népmese napja – 2023. szeptember 30.

A magyar népmese napja – 2023. szeptember 30.

A magyar népmese napja alkalmából népmese hetet tartottunk a könyvtárunkban 2023. szeptember 25. és szeptember 28. között. A programsorozaton alsó tagozatos diákok vettek részt és ismerkedhettek meg a népmesékkel.
Az idén 3. alkalommal a diákok nagy örömére népmesebarangolót szerveztem az iskola és a könyvtár területén, melynek megoldására 1 hét állt rendelkezésre a résztvevőknek. A népmesebarangolóhoz a 2 fős csapatok kaptak kalandnaplót, mely tartalmazta a tíz állomást és egy térképet, melynek segítségével megtalálták a feladatokat. A tíz állomásra népmese figurákat, tárgyakat is helyeztem el. Az eredményhirdetésre október 3-án került sor. Az 1-3. helyezett jutalmat (6-os színesceruza készletet, noteszt, ceruzát) vehetett át, a résztvevőket pedig egy-egy radírral leptem meg. A népmesebarangolón 11 csapat vett részt, de csak 8 csapatnak sikerült mind a tíz feladatot megoldani.
Szeptember 27-én és 28-án kézműves foglalkozásokra hívtam alsó tagozatos tanulókat. A foglalkozásokon összesen 56 fő kisgyerek és 2 fő pedagógus vett részt. A rendezvényen kutya, bagoly és csacsi zacskóbábokat készítettünk közösen, különböző sablonok felhasználásával, amit a gyerekek az asztalokra kikészítve megkaptak. A zacskóbábokat a gyerekek kedvükre dekorálhatták pl.: a fiúk rajzolhattak rá nyakkendőt, a lányok masnit, szempillákat. A foglalkozások végén az elkészült bábokat minden kisgyerek örömmel próbálgatta és mutogatta társainak.
Az alsó tagozatos gyerekeknek olvasásóra keretein belül népmese felolvasásokat tartottunk papírszínház segítségével. Minden osztály 2db mesét hallgathatott meg tőlem és a magyart tanító pedagógusoktól. (A kiskondás, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, Piroska és a nagy Mágus, A kőleves, A soknevű macska stb.)
Az iskola aulájában mesekuckót alakítottunk ki a tanulóink számára. A nagyobb diákoknak lehetőségük volt egy-egy mesét olvasni kisebb társaiknak. Az alsó tagozatos gyerekek a szünetekben jókedvűen, vidáman nézegették, lapozgatták és olvasgatták az asztalokra kihelyezett mesekönyveket.
A programokon résztvevő gyerekek egy vidám, örömteli hetet tölthettek el a könyvtárunkban a magyar népmese napja alkalmából, ahonnan rengeteg élménnyel térhettek haza.

Pácsonyi Ildikó

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >