KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Az erdő állatai - Csoportos foglalkozás óvodások részére

Az erdő állatai
Csoportos foglalkozás óvodások részére

 2022. november 17- én óvodás csoportok látogattak el csoportos foglalkozásokra könyvtárunkba. A foglalkozások témája az erdő állatai voltak. Összesen 42 kisgyermek és 6 óvónő vett részt a könyvtárlátogatásokon, melynek időtartama csoportonként 30 perc volt.

A foglalkozás elején a gyerekeket egy erdei sétára hívtam Zagyi G. Ilona: Csak egy erdei séta című versével. Az erdei séta után következett egy játékos bújócska. A táblára kivetített erdei képen kellett megkeresniük a gyerekeknek az állatokat, a megtalált állatokhoz pedig közösen kerestünk meséket, verseket (pl.: Csukás István: Sün Balázs, Fazekas Anna: Öreg néne őzikéje, népmesék: Hét kecskegida és a farkas, Róka meg a sajt stb.).
A játékos feladatok után további érdekességekkel ismertettem meg a könyvtár legkisebb olvasóit. A kivetítőn egy üres erdő jelent meg, ahová közösen különböző feladatok (Melyik állatra gondoltam? találós kérdések, állatok hangjainak felismerése) megoldásával visszaköltöztettük az állatokat lakóhelyükre. A foglalkozás folytatásában már nemcsak a mesék kaptak hangsúlyt, hanem a korosztálynak megfelelő ismeretközlő irodalom is, melyből az állatok táplálkozásáról, viselkedéséről olvastam fel információkat.(pl.: Képes állatlexikon gyerekeknek, Minden napra 365 érdekes állat).
A foglalkozás végén a téli erdő bemutatására került sor, melynek során egy kisfilmet is megnézhettek a gyerekek, Az erdei állatok készülődése a télre címmel.
A program zárásaként a gyerekeknek lehetőségük volt az erdőről és lakóiról könyvek nézegetésére, lapozgatására, melyeket az asztalokra előkészítettem számukra (Mi Micsoda Junior, Scolar Kiadó ablakos könyvei).

Pácsonyi Ildikó

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >