KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

A magyar népmese napja – szeptember 30.

A magyar népmese napja – szeptember 30.

A magyar népmese napja alkalmából népmese hetet tartottunk a könyvtárunkban 2022. szeptember 26. és szeptember 30. között. A programsorozaton alsó tagozatos diákok vettek részt és ismerkedhettek meg a népmesékkel.
A hét folyamán szerveztem csoportos foglalkozást népmesékről, ahol a népmese fogalmát, tartalmi jegyeit elevenítettük fel 2. és 3. osztályos diákok segítségével. Beszélgettünk a népmesegyűjtőkről, a népmesék szereplőiről, meseszámokról, tárgyakról, a mesék gyakori kezdő- és befejező mondatairól. Mindenki, aki szerette volna elmondhatta kedvenc népmeséjét társainak.
Szeptember 26-án és 27-én kézműves foglalkozásokra hívtam alsó tagozatos tanulókat. A foglalkozásokon kisegér kézbábokat készítettünk papírból, hajtogatás és vágás technikák alkalmazásával. A kézbábokat a gyerekek kedvükre dekorálhatták pl.: a fiúk rajzolhattak rá nyakkendőt, a lányok masnit. A foglalkozások végén az elkészült egérke kézbábokat minden kisgyerek örömmel próbálgatta és mutogatta társainak.
Az alsó tagozatos gyerekeknek olvasásóra keretein belül népmese felolvasásokat tartottunk papírszínház segítségével. Minden osztály 2db mesét hallgathatott meg tőlem és a magyart tanító pedagógusoktól. (A császár új ruhája, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, A só, A kőleves, stb.)
Az idén 2. alkalommal a diákok nagy örömére népmesebarangolót szerveztünk az iskola és a könyvtár területén, melynek megoldására 1 hét állt rendelkezésre a résztvevőknek. A népmesebarangolóhoz a 2 fős csapatok kaptak kalandnaplót, mely tartalmazta a tíz állomást és egy térképet, melynek segítségével megtalálták a feladatokat. A tíz állomásra népmese figurákat, tárgyakat is helyeztünk el. Az eredményhirdetésre október 3-án került sor. Az 1-3. helyezett oklevelet, jutalmat (mesekönyvet, 6-os és 12-es színesceruza készletet) vehetett át. A népmesebarangolón 13 csapat vett részt, de csak 9 csapatnak sikerült mind a tíz feladatot megoldani.
A programokon résztvevő gyerekek egy vidám, örömteli hetet tölthettek el a könyvtárunkban, a magyar népmese napja alkalmából, ahonnan rengeteg élménnyel térhettek haza.

Pácsonyi Ildikó

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >