KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Magyar népmese napja a könyvtárban

A magyar népmese napja alkalmából és Benedek Elek születésnapjára emlékezve 2020. szeptember 30-án mesefelolvasást tartottam a könyvtárban. A foglalkozásokon a könyvtárunkban megtalálható papírszínházzal, próbáltam igazi színházi- és meseélményhez juttatni a délelőtt folyamán, alsó tagozatos diákjainkat. A programon részt vett csoportok két népmese közül választhattak, a többség által megszavazott került felolvasásra. Az elhangzott mesék Benedek Elek nyomán A só, A kőleves, Arany László: A kiskakas gyémánt félkrajcárja volt. A mesefelolvasásokon 48 tanuló volt jelen.
Délután csoportok jelentkezhettek, a már ismert népmese sorozatból vetítettem mesefilmeket, szintén alsó tagozatos csoportoknak. A foglalkozásokra próbáltam kevésbé ismert népmeséket (A bűbájos lakat, A szegény csizmadia és a szélkirály, Nyúlpásztor, Eb, aki a kanalát meg nem eszi, Kicsi dió) kiválasztani és vetíteni a jelenlévő gyerekeknek. A vetítésen 75 fő vett részt.
A programokon a gyerekek szívesen hallgatták és nézték a kiválasztott meséket, melyek nagyon tetszettek nekik. A foglalkozások végén többen megosztották társaikkal, hogy melyik népmesét szeretik legjobban. Volt, aki még részletet is mesélt a kedvencéből.

Pácsonyi Ildikó

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >