KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Magyar Népmese napja - kézműves foglalkozás

Könyvtárunkban 2017. szeptember 25-e és 2017. szeptember 29-e között népmese hetet tartunk. Népmese hét program sorozat egyik program lehetősége volt 1-2. osztályos tanulóknak, hogy kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A foglalkozások időtartalma 45 perc volt, 45 fő vett részt rajta. A foglalkozásokon a gyerekek népmesékben gyakran megjelenő szereplőket készíthetek el, könyvjelző formában.
A kézműves foglalkozás elejét beszélgetéssel, mesefelolvasással kezdtük. A beszélgetés során felelevenítettük, hogy melyik napon emlékezünk meg a magyar népmese napjáról, kinek a nevéhez kötődik, mely népmese gyűjtők a legismertebbek. A foglalkozásokon a gyerekek lehetőséget kaptak, hogy elmondhatták, hogy melyek a kedvenc meséik.
A magyar népmesék felelevenítése után következett a várva várt könyvjelzők elkészítése. Az asztalokra, minden kisgyereknek raktunk A/4-e színes papírt, sablont, ollót, ragasztót, fekete filctollat, színes ceruzákat. A könyvjelző alapját színes papírból készítettük origami hajtogatással. A lányok királykisasszonyos sablont vágtak ki, majd dekorálták, színezték kedvüknek megfelelően, végül az elkészült sablonokat felragasztották az előzőleg elkészített könyvjelző alapra. A fiúkkal közösen dekoráltuk az elkészített könyvjelző alapját, először a hajtogatásból megmaradt színes papírból 2db háromszöget vágtunk, ez lett a rókánk füle, a fehér papírból vágott 2db nyújtott félkör pedig a róka arcát díszítette, melyre megrajzoltuk a szemeit. Az óra végére elkészült könyvjelzőket a kisgyerekek, büszkén, vidáman próbálgatták a könyvek sarkára.

Pácsonyi Ildikó

 

 

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >