KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Küldetésnyilatkozat

 

A könyvtár működésének célja, a működés feltételei, küldetésnyilatkozata

Függelék

„ A könyvtárba bárki beléphet, s a szellemi aranyát számlálhatatlanul viheti magával.”

A Zalakarosi Közösségi Ház és Könyvtár (városi és iskolai könyvtár) küldetésnyilatkozata a könyvtár fő feladatait magában foglaló nyilatkozat a kulturális javak védelméről és a muzeális értékekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 68. §. a. pontjában kapott felhatalmazás alapján e törvény rendelkezéseinek figyelembevételével készült.

A Zalakarosi Közösségi Ház és Könyvtár munkatársaival és információs forrásaival az alábbi nyilvános könyvtári feladatokat látja el:

           

Általános gyűjtőkörű nyilvános könyvtári szolgáltatást nyújt, nyitvatartási idejében biztosítja a dokumentumokhoz és információhoz való hozzáférést a település lakossága részére. Korszerű állománygyarapítást végez, gyűjteményét folyamatosan fejleszti, feltárja, megőrzi, gondozza és rendelkezésre bocsájtja. Tájékoztat a könyvtári és nyilvános könyvtári rendszer dokumentumairól és szolgáltatásairól. Biztosítja a könyvtári dokumentumok helyben használatát és kölcsönzését. Lehetővé teszi más könyvtárak állományának és szolgáltatásainak elérését, részt vesz a könyvtárak közötti dokumentum- és információcserében.

Ellátja az iskolai könyvtári szolgáltatásokat. Az iskola pedagógiai programjának megvalósításához, a neveléshez, tanításhoz, tanuláshoz szükséges dokumentumok rendszeres gyűjtését, feltárását, megőrzését, a könyvtári rendszer szolgáltatásainak elérését, továbbá a könyvtárhasználati ismeretek oktatását biztosító, az intézmény könyvtár-pedagógiai tevékenységét koordináló szervezeti egység.

Közösségépítő programokat szervez, kiemelten kezeli az olvasás fejlesztését. Hátrányos helyzetű használói számára elősegíti az esélyegyenlőséget. Segíti az élethosszig tanulást.

Kapcsolatot tart más iskolai és nyilvános könyvtárakkal, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral, a pedagógiai-szakmai szolgáltatásokat ellátó intézmények könyvtáraival.

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >