KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Könyvajánló: 2019. január
Gluténmentes sütemények és torták

„A gluténérzékenység és más ételallergiák egyre több embert érintenek szerte a világon. Ha kiderül az érzékenység, akkor a glutént - köznapi nevén sikért - ugyan teljesen ki kell iktatni az étrendből, de szerencsére nem kell lemondanunk kedvenc fogásainkról, csak ezentúl tudatosan kell sütnünk-főznünk. Gluténérzékenyek számára a legbiztonságosabb megoldás az, ha tudják, mi van a tányérjukon és hogyan készült.
A kötetben található receptek könnyen beszerezhető alapanyagokból készültek és kiállják az ízpróbát!” Nem csak gluténérzékenyeknek ajánljuk!

Kisgyörgy Zoltán: Barangolás Székelyföldön
Felemelő érzés ismerni és szeretni is szülőföldünket. Ez csak úgy lehetséges, ha múltjában és jelenében is lépést tartunk vele. Erre vágyott a szerző már iskolás korában: kirándulni, térképet olvasni és gyűjteni, térképet szerkeszteni és később, másokkal is megismertetni azt a tájat, ahol született és ahol él. A vidék, amelyet a szerző megismertet az olvasóval a Felső- és Alsó-Háromszék, a Bodzák, Erdővidék a hozzá kapcsolódó Székföldje. Az útikönyv lehetővé teszi a magyarországi olvasók és a felnövekvő nemzedék számára, hogy betekintést nyerjen az egykori székesfővárostól oly messze eső és a Kárpát - Kanyar ölelésében elterülő székelyföldi tájegység megismerésébe.
Balatoni József: Kamaszharc

Balatoni József, azaz Jocó bácsi, a tetkós töritanár a Kamaszharc című könyvében, a tanárként nap mint nap megtapasztalt élethelyzeteket, azok tanulságait és olykor meglepő „ megoldóképleteit” dolgozza fel.
Főhős Dr. Horolovszky Tamás, 31 éves, jogtanácsos éppen egy szakítás után van, aminek következménye, hogy beköltözik első, önálló lakásába. A költözés során előkerül egy „emlékek” feliratú doboz, ami a 17 éves egykori diák naplóját is rejti. Vajon mit mondanék 14 évvel ezelőtti önmagamnak? Mennyiben lettem más, mi változott és hogyan az életemben Talán ez életünk egyik legjelentősebb korszaka, az első lépések a felnőtté válás útján. Kamaszkor. Sok harc, lemondás, gyönyörű kalandok, rémes vizsgák, bulik, és mindezek mellé az első szerelem. Vagy amit annak hittünk. A két idősíkon futó történetben olvashatjuk az egykori kamasz fiú érzéseit, ami éppen foglalkoztatja, majd a már felnőtt önmaga reflekcióit.

Michael Cunningham: A hókirálynő

„Barrett Meeks New Yorkban él bárzenész bátyjával, Tylerrel és annak halálos beteg szerelmével, Beth-szel. A szerelmi csalódástól bánatos Barrett egy novemberi éjjelen különös, angyali fényt lát a Central Park fölött. Nem tudja eldönteni, vajon csak a képzelete játszik vele, esetleg földönkívüliek eljövetelének tanúja, vagy inkább egy égi jel mutatkozott meg neki. Jó ideig senkinek nem beszél róla, mert fél, hogy bolondnaknéznék.
A drogproblémákkal küzdő Tyler megható, szerelmes dalt próbál írni Beth számára a közelgő esküvőjükre, közben pedig elborzadva szemléli a világot maga körül, nem bírja elhinni, hogy az amerikaiak képesek másodszor is újraválasztani Bush-t.
Michael Cunningham amerikai író, esszéista és fordító. 1998-ban jelent meg világsikert hozó regénye, Az órák. melyért Pulitzer- és Faulkner-díjat kapott, s amelyből 2002-ben film készült Meryl Streep, Nicole Kidman és Julianne Moore főszereplésével. Az író jelenleg New Yorkban él, és a Yale Egyetem adjunktusa.”

Hans Christian Andersen: A hókirálynő
"A Hókirálynő immár sok-sok nemzedék gyermekkori alapélménye közé tartozik: Gerda és Kay története a hűség mesés históriája, cselekményébe, jelképeibe finom rejtéllyel szövődik bele a tanulság, a szív, a jóság legyőzhetetlen hatalmának hitéről, erejéről. A Hókirálynő "csillámhatalmával" megbabonázhatja, az értelem, az okosság hideg bűvkörébe vonhatja a kisfiút, de hűséges társa egy szál magában, mezítláb kel át minden veszélyen és akadályon, hogy megmentse, visszaszerezze őt, és a mese törvényei szerint mindig akad hűséges segítőtársa is: jószívű hollópár, nemes király és királylány, egy rablólányka, táltosként repülő rénszarvas és végül egy jóságos, varázslattudó finn asszony. Amikor Gerda eljut a Hókirálynő hideg palotatermébe, a jeges szív fagyos béklyóját a fiú szívén könnycseppjei forró hatalmával tudja csak megoldani. Ez a színes, fordulatos és a naivitás tiszta vonalvezetésével épített mese valóban Andersen legszebb írásai közé tartozik."
Fel