KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Könyvajánló: 2018. április
Mesék Mátyás királyról
Hunyadi Mátyásról rengeteg legenda, anekdota, monda és mese született, talán nincs is olyan magyar felnőtt vagy gyermek, aki ne hallott volna a nevéről. Alakja az idők folyamán eggyé vált az igazságosság fogalmával és a bölcs uralkodó mintaképe lett. Számtalan mesés történet létezik, az  álruhában népe között járó, jutalmazó és büntető, tréfát kedvelő királyról, nemcsak a néphagyományban, hanem neves íróink munkái között is. – e kötet ezekből mutat be jó néhányat.
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben

„Bezzeg az én időmben nem csavarogtak fiúkkal a lányok.” "Bezzeg…" – mondják mindenre a felnőttek. Katit azonban nem érdeklik a régi történetek, ő most tizenöt éves, most szerelmes, most akar boldog lenni. Csak az első bál éjszakáján ébred rá: 1941-et ír a naptár, amikor a történelem, a felnőttvilág bármikor elszakíthatja őt szerelmétől, akár örökre is.
Fehér Klára könyve az egyik legnépszerűbb ifjúsági regény. Mi lehet a titka? Talán az, hogy egy ilyen szomorú korszakról is képes bölcs derűvel mesélni. A szeretni való szereplők, a humoros helyzetek a mai olvasó számára is közelivé, átélhetővé teszik Kati és Laci történetét.

Vasas Samu: Népi gyógyászat
A néprajzi kutatásokat összegző mű alapos áttekintést nyújt Kalotaszeg népi gyógyászati világáról. Az egyes gyógyítók eljárásait és a különböző betegségcsoportoknál alkalmazott természetgyógyászati és egyéb népi gyógymódokat, ma már különösnek számító „terápiákat” egyaránt górcső alá veszi.
Christine Gall: Tarkabarka húsvéti díszek
„ A könyv olyan ötleteket mutat be, amelyeket a gyerekekkel együtt valósíthatunk meg. Így együtt tölthetjük az időt barkácsolás közben, ráadásul szép húsvéti dekorációk készülnek. Húsvétkor nem hiányozhat sem a nyuszi, sem a húsvéti kosár. De milyen lenne a húsvét tavaszi virágok nélkül, melyek végre beharangozzák a melegebb évszak érkezését? Találhatunk javaslatokat arra is, hogyan díszíthetjük fel velük reggelihez az asztalt vagy az ablakpárkányt, az ajtókat és a falakat.
T. Nagy Boglárka: Főzzél velem! Siker – élmény a konyhában
A könyvben bemutatott, színes fotókkal illusztrált, kreatív receptek arra ösztönzik a bátor és kevésbé bátor vállalkozókat egyaránt, hogy komolyabb konyhai gyakorlat nélkül is fogjanak bele a főzésbe, hiszen ezeknek az ételeknek az elkészítése – ahogyan a cím is sugallja – garantáltan sikert és élményt jelentenek a konyhában. Kis odafigyeléssel a gyermekeinkkel együtt is játszva készíthetünk olyan ételeket, amelyektől még a világ legfinomabb süteményeit készítő nagymama is megnyalja majd mind a tíz ujját.

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >