KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Húsvéti könyveink a könyvtárban

Szigethy Gábor: Magyar Húsvét: Magyar ünnepek

„Húsvéti olvasókönyvet tart kezében az olvasó: szentírási szövegeket, imádságokat, katolikus papok, protestáns lelkészek elmélkedéseit, népi énekeket, költők verseit, írók elbeszéléseit, hívő emberek gondolatait, töprengéseit, ünnepköszöntő rigmusokat, locsolóversikéket... Húsvét! Néhány nap ünnep: örökre búcsúzunk és újra találkozunk, kétségbeesünk és boldogok leszünk, meghalunk és feltámadunk.” (borító)
Wass Albert: A kis szürke nyúl
„A kis szürke nyúl azóta is folyton csak keres. Ha látod valahol, erdőszélen, tisztáson, figyeld meg: szökdös, bukdácsol, ide benéz, oda benéz, és ha valaki megkérdi, hogy miféle furcsa dolgot művel, akkor leül, és nagy fontoskodva felsorolja mindazt, amit még keresnie kell." Csak azt nem tudja, hogy az elveszített tegnapi napot, amit a ravasz nyest reábízott, hogyan fogja megtalálni.” (borító)
Vavyan Fable: Menyből a húsvét

„Imogen, a szabad stílusban szeánszozó, kissé különc özvegyasszony húsvétra várja hipochonder öccsét, Valdust, annak szintén hipochonder barátnőjét, Amlyt és menopauzás húgát, Genevát. Továbbá kisakaratú unokaöccsét az új kedvesével, valamint kedvenc kuzinját, Aetnát.
Utóbbi csalódott vagy özvegy szerelmes (nem tudja biztosan), emiatt végtelenül bánatos és Shakespeare-rajongó. Vele tart a korábban "hasadékos elmebajjal" ápolt Dilinkó, aki változatlanul sok orvosi filmet néz, ezért az újraélesztés a hobbija. Egyéb meghívottak és potyavendégek is befutnak. Egyikük bujkálni kénytelen a többiek elől, különben megcsákányozzák. A rokon menyasszony és sleppje a közeli szállóban vackol be.
A kiadós havazás és szélvihar emelte útakadályok miatt a Húsvéti Nyúl az ajándékok kihordását a brutális időjárásban edzett Télapóra és szánhúzóira bízza. A magasban suhanó Vén Jóságos és rénszarvasai összebotlanak egy helikopterről lövöldözgető vadásszal, aki Élete Trófeáját véli felismerni bennük, kétségessé téve, hogy Imogen karácsonyi meghívásának eleget téve épségben megérkezzenek az ünnepi hajlékba. És persze jönnek ártó szándékú meg nem hívottak.” is, suttyomban.
Mindeközben Kupacvég falucska népe hagyományosan kedveli a szeszpárlatokat, és a Sziklasír feltárul című feltámadási performanszra készül, de egyéb produkciókat is tartogat az ünnepre.
A vadregényes múltú, szellemjárta kúriában és annak környezetében eluralkodik a káosz. Csakhogy Imogen régebben elhunyt, rendszeresen kísértő és barkácsoló férje, a Drága Uly közbelép. Így a káosz kiteljesedik.” (borító)

Mosonyi Éva: Ünnepi tojások (Színes ötletek sorozat)

„A viasszal – írókával készülő tojásírásnak fortélyait mutatja be a könyv. Fontosnak tartom, hogy a magyar népművészet ezen törékeny, ünnepi varázslatát a könyv útmutatásai alapján mind többen megtanulják.
Az olvasók megtapasztalhatják, hogy a tojásírás jóval több az egyszerű kézműves – tevékenységnél. Hagyományápolás, ami egyben örömforrás, közösségi tevékenység, igazi alkotás, élmény, kikapcsolódás, tanítás – tanulás, és nem utolsósorban népi kultúránk továbbéltetése.” (fülszöveg)

Farsangi, húsvéti ételek  - - Süssünk, főzzünk 22.
„Sorozatunkban különböző ételféleségek legjavát válogattuk össze. A belső oldalak színes, látványos fotóival a háziasszonyoknak szeretnénk segíteni, hogy finom, változatos ételeket tudjanak az asztalra varázsolni.”

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >