KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

 A magyar népmese napja – szeptember 30.
 

A magyar népmese napja alkalmából, népmese hetet tartottunk a könyvtárunkban 2021. szeptember 27. és szeptember 30. között. A programsorozaton alsó tagozatos diákok vettek részt és ismerkedhettek meg a népmesékkel.

A hét folyamán tartottam csoportos foglalkozást népmesékről, ahol a népmese fogalmát, tartalmi jegyeit elevenítettük fel 3. osztályos diákok segítségével. Beszélgettünk a népmesegyűjtőkről, a népmesék szereplőiről, meseszámokról, tárgyakról, a mesék gyakori kezdő- és befejező mondatairól. Mindenki, aki szerette volna elmondhatta kedvenc népmeséjét társainak.

Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án, a népmesékben gyakran megjelenő mesefigurát, a békát kézműves foglalkozás keretein belül origami hajtogatással készítették el az 1. és 4. osztályos gyerekek. A foglalkozások végén az elkészült ugróbékát, minden kisgyerek örömmel próbálgatta és mutogatta társainak.

Az alsó tagozatos gyerekeknek olvasásóra keretein belül népmese felolvasásokat tartottunk, papírszínház segítségével. Minden osztály 2db mesét hallgathatott meg tőlem és a magyart tanító pedagógusoktól. (Visszajött a répa, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, A só, A kőleves,    Három toll stb.)

Az idén először a diákok nagy örömére népmese barangolót szerveztünk az iskola és a könyvtár területén, melynek megoldására 3 nap állt rendelkezésre a résztvevőknek, szabadidejükben. A népmese barangolóhoz a 3 fős csapatok kaptak kalandnaplót, mely tartalmazta a tíz állomást és egy térképet, melynek segítségével megtalálták a feladatokat. A tíz állomásra népmese figurákat, tárgyakat is helyeztünk el segítségül.

Az első három csapatot jutalmaztuk, füzettároló mappákkal, színes ceruzákkal, töltőceruzákkal, könyvjelzőkkel. A népmese barangolón 14 csapat vett részt, de csak 8 csapatnak sikerült mind a tíz feladatot megoldani.

A programokon résztvevő gyerekek és felnőttek egy vidám, örömteli hetet tölthettek el a könyvtárunkban, a magyar népmese napja alkalmából, ahonnan rengeteg élménnyel tértek haza.

                                                                                                            Pácsonyi Ildikó

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >