KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Októberi könyvajánló (2022)

Könyvajánló 2022 – Október

Berg Judit: Lengemesék III. – Ősz a nádtengeren

Ősszel a Nádtenger élete megváltozik. Vándormadarak ezrei éjszakáznak a csendesen hajladozó nádszálakon, mások hosszú téli álomra készülődnek. Lengevár lakóira, a zöldbőrű lengékre is sok feladat vár: be kell gyűjteniük a termést, hogy legyen mit enniük a télen, és elő kell készíteniük a nagy fűzfa odvát, hogy menedéket adjon a fagyok idején.

 Berg Judit nagy sikerű Lengemesék-sorozatának legújabb kötetében sosem látott, új ellenség fenyegeti a Locsogó-tó nyugalmát. A jószívű és elszánt Füttyös Vilkó idegen vizekre merészkedik, majd minden eddiginél nagyobb veszedelembe csöppen. Timkó Bíbor varázslatos rajzai hűen mutatják be a nádas élővilágát, miközben az olvasót észrevétlenül repítik a békaderbi helyszínére, a füstifecskék szárnyai közé vagy éppen az ellenséggel vívott nagy csata közepébe.” (borító)

Berg Judit: Micsoda idő!

Hogyan lehet furulyaszóval felhőt vigasztani? Ki lehet-e engesztelni a megsértődött napot? Felszáll-e a köd, ha megcsiklandozzák? És mindenekelőtt: hogyan készül a forró csoki? Panka, a tündérlány és Csiribí, a tündérfiú biztosan tudják! És megtudhatjátok ti is, akik elolvassátok a két kis tündérről szóló meséket - esőben, szélben, ködben, hóban, napsütésben.” (borító)

Marék Veronika: KIPPKOPP a fűben

Kippkopp, a gesztenyegyerek felébred téli álmából és játszótársat keres. Kalandos útja során rengeteg állattal megismerkedik. De vajon megtalálja-e elveszetnek hitt barátját, a katicabogarat? Kiderül a meséből, melyet az írónő gyönyörű színes rajzai kísérnek. Marék Veronika meséin generációk nőttek fel, ne hagyja, hogy gyermeke kimaradjon!” (borító)

Lackfi János: Szóvihar

A vers véresen komoly játék. Lackfi János Kosztolányi és Weöres szellemében bukfencezik a szavakkal, szárnyat igéz rájuk, röpteti őket. Amit csinál, nem csak bot és vászon, hanem bizony zászló, rajta az élet címere. Tolla alól kikerül fogyókúra-sanzon, radiátor-keringő, hátborzongató madrigál, Skoda-dal, útszéli ballada, lángoló szabadvers, virtuóz Énekek Éneke-változat, elégia a villamos-garázsról, rongyszőnyeg közmondásokból, meditáció öt pár kínai zokniról (együtt olcsóbb). A vers a legjobb utazási iroda. Elröpít ezer kilométerekre, ezer évekre, szinte szédülünk. Látjuk, ahogy egy kéz leírja az Ómagyar Mária-siralom sorait. Ahogy komoly szakik suvickolják a csillagokat, nehogy már hiába fizessük a fényreklámot. Ahogy a Szent Dénes-templom kriptájában márványkirályok alszanak. Ahogy a költészet nudista strandján a napkorongot használják gumilabdának. Ahogy az égbolt húslevesében járókelők úszkálnak, mint cupákok. Ahogy a szerelmesek egymás testéről eszik le a mazsolát. Ahogy a gyerekek zsivány tekintetükkel felrobbantják a világot. Egy irodalmi estre várva valaki így szólt a mellette ülőhöz: Tudod miért akartam eljönni? Mert ez a Lackfi olyan mostani költő. Mostani és mindenkori.” (borító)

Dominique Valente: Csillagpaff: Mocsári Füzi és az elveszett kedd

Mocsári Füzi egy boszorkánycsalád legifjabb tagja, és neki jutott a legkisebb varázserő - ugyanis ő csak az elveszett holmikat tudja megtalálni, mint például a kulcsokat vagy zoknikat vagy fából készült műfogsorokat... Hasznos, de azért nem kifejezetten izgalmas... Ám egyszer csak megjelenik Füzi ajtajában Csillagpaff leghatalmasabb varázserővel bíró boszorkánya, Moreg, és a segítségét kéri. Egy egész nap - hogy pontosak legyünk: a múlt kedd - tűnt el. Teljesen. Füzi és Moreg veszélyes útra indulnak Csillagpaff vad vidékén, hogy megtalálják azt, amit elvesztettek. Ha nem sikerül kideríteniük, hogy mi történt a hiányzó nappal, akkor annak az egész királyságra nézve súlyos következményei lesznek, sőt az egész univerzum széthullhat.” (borító)

Beke Mária – Bubcsó Klári: Játék természetes anyagokkal

Ebben a könyvben sok-sok ötletet találsz arra, hogyan hasznosíthatod a természetben talált kincseket, amelyeket erdőn – mezőn - vízparton nyitott szemmel járva gyűjthetsz. Gyerekkezek hozták létre, keltették életre a különböző alkotásokat, téged is arra ösztönözve, hogy bátran próbálkozz hasonló és újabb ötletek megvalósításával.” (fülszöveg)

Ruth Jones: Sosem zöldebb

"Életünk javát azzal töltjük, hogy azt kívánjuk, bárcsak valahol máshol, vagy mások lennénk, várunk valamire, vagy a múlton kérődzünk. Mindig azt képzeljük, hogy a másik oldalon zöldebb a fű. De sosem zöldebb. Változatlanul fű, épp csak egy másik darabka. Ez minden."

A múlt szokása, hogy a nyomunkra bukkan, és elgáncsol.
Kate huszonkét évesen szenvedélyes viszonyt folytatott egy nős férfival, Callummal, ami szívfájdalommal ért véget. A lány úgy érezte, sosem teszi túl magát rajta.

Tizenhét évvel később, Kate sikeres színésznő, Londonban lakik,

 házas, az ötéves Tallulah édesanyja. Callum boldogan él Edinburgh - ban a feleségével és immár felnőtt gyermekeivel. Úgy tűnik, mindnyájan végleg maguk mögött hagyták a múltat. Ám Kate és Callum újra találkozik, és választás elé kerül. Lemondanak egymásról, vagy vállalják a kockázatot, hogy megtudják, mi lett volna... „ (borító)

Fábián Janka: Koszorúfonat

Az 1867-es osztrák? magyar kiegyezés körüli ellentmondásos események híre a Zemplén megyei birtokra, Ágfára is eljut. Itt nevelkedik Lotti és Móric lányának, Tinkának a védőszárnyai alatt a két dédunoka, Ella és Blanka. A lányok sorsát megkeserítik a családi tragédiák, így kénytelenek elhagyni őseik birtokát. Ám a talpraesett nagynéninek köszönhetően az éppen rohamosan fejlődő fővárosban, Budapesten új otthonra találnak. Ella Svájcba utazik, hogy régi álmát valóra váltva elvégezze az orvosi egyetemet. A húga, Blanka neveltetéséről eközben Lotti harmadik lánya, a bohém és nagyvilági bécsi dáma, Charlotte néni gondoskodik. A két lány eltávolodik egymástól, de szívük mélyén mindketten tudják, hogy életük végéig számíthatnak egymásra… Egy fiatalember felbukkanása azonban próbára teszi a testvéri szeretetet, miközben újabb tragikus események tépázzák meg a családot. Végül azonban a múlt már elfeledett árnyai közül ismét feltűnik valaki, akinek a segítségével Ella és Blanka is révbe érhet.” (borító)

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >