ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE (KONYHA)

AZ ÁLLATOK VILÁGNAPJÁN

 

Az állatok világnapját 1931 óta ünneplik minden évben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük. S már a 13. szd. elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. A világnapon ma már nemcsak a vadon élő, hanem minden más állat védelmére hívják fel a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul és kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon például évente több ezer „kedvenc”állat válik kóborrá.

Ha minden nap október 4-e lenne, sokkal többet foglalkoznának az állatokkal, sokkal több figyelmet fordítanának az ember legjobb barátjára, s talán nem kellene annyi ártatlan életet kioltani vagy nyomorúságos körülmények között tartani. Nemcsak az állatok világnapján, hanem a hétköznapokon sem szabadna elfeledkeznünk a bennünket körülvevő természetről, élőlényekről. Akkor kedvenceink is azt hihetnék, hogy mindennap születésnapjuk van.

A világnaphoz kapcsolódtak a hét óvodai eseményei is. A csoportok felkeresték a fenyvespusztai állatsimogatót. Itt találkozhattak olyan állatokkal, mely régen hozzátartozott a magyar vidék, a falu életéhez, azaz a háziállatokkal. A gyerekek sok állatot felismertek, de bizony voltak olyanok, melyek megnevezésében a felnőttek segítettek nekik. A gyerekek nemcsak a szemükkel láthatták az állatok külső jellegzetességeit, hanem hallhatták hangjukat, orrukkal érzékelhették az élőhelyük szagát, a bátrabbak meg is simogathatták, etethették őket. A megtapasztaltakat később a csoportokban dolgozták fel az óvodapedagógusok segítségével: képekről újból megnevezték őket, csoportosítottak különböző szempontok szerint. A héten az ábrázoló tevékenységek témája is az állatok elkészítése volt különböző technikákkal. Mivel a gyerekek szeretik az állatokat, szívesen mondogattak róluk szóló mondókákat, énekeltek énekeket is. Mindezen tapasztalások mellett sok szó esett az ember kiemelkedő szerepéről az állatok védelmében, gondoskodásában.

Novák Ferencné

 

Fel