KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Könyvajánló – február
Marék Veronika: A bohóc és a kismajom

Marék Veronika mesél-sorozat első kötete, amelyben óvodásoknak szóló, állatos történeteket válogattak össze, egy marékkal.
A meséket ezúttal Pásztohy Panka kedves és szerethető rajzai kísérik.
A címadó mese nagyon szívmelengető, kalandos és szeretetteli történet, amelyben győz a jó és pórul jár a gonosz. A bohócon és a kismajmon kívül nagyon érdekes szereplőket ismerhetünk meg, mint Rombolli cirkuszigazgató és egy bizonyos fekete kontyos nő, akik a sötét oldalt képviselik, a kötéltáncos kislány, a dühös oroszlán, aki nem is dühös és a hajóskapitány személyében pedig a jók képviseltetik magukat.

Erdei Diána: Velencei álarcok
„A maszkkészítés és - viselés egyidős az emberrel. Az álarc minden civilizáció történetét végigkísérte, szolgált vallási és világi célokat. A legismertebb és a legkedveltebb minden kor és kultúra maszkjai közül a velencei. A karnevál gyökerei az ókori Dionüszosz-ünnepekig nyúlnak vissza, az ünnep rendíthetetlenül vészelte át a középkor komor századait, diadalmasan virágzott a reneszánsz és a barokk idején. A velencei maszk merít a görög színházi maszkokból, urak divatos viseletéből. Meseszerű, titokzatos és elbűvölő, mint maga a város, ahol született. Ez a könyv azt mutatja be, hogyan készíthetünk otthon, a népszerű hobbitechnikák (szalvétaragasztás, szórógyöngyös díszítés stb.) felhasználásával saját kezűleg maszkot.”
Fedezd fel! A csillagászat – Minden, amit a csillagokról és a bolygókról tudni szeretnél
Ebben a könyvben rengeteg kérdésre találhatsz választ. Miért látjuk a Holdnak mindig ugyanazt az oldalát? Mi a különbség egy aszteroida és a meteorit között? Milyen anyagból épül fel az üstökös csóvája? Meghalhatnak-e a csillagok? Milyen a Nemzetközi Űrállomás? Megismerkedhetsz a Naprendszer bolygóival, fizikai jellemzőikkel: tömegükkel, Naptól való távolságukkal, sűrűségükkel, felszínük jellegével, átmérőjükkel, gravitációjukkal, a keringési sebességükkel és átlaghőmérsékletükkel.
Lerner János: Ezerszínű Európa
A kötet Európa népeinek nemzeti, illetve egyetemes értékű természeti és kulturális örökségeit régióról régióra, országról országra igyekszik bemutatni, olykor átlépve a kontinens szigorúan értelmezett határait. Az ismerkedést több mint félezer fénykép, nemzeti lobogók, címerek, az államok földrajzi adatai és számos térkép segíti.
Ken Follett: Zérókód

„Luke ismeretlen helyen riad fel gyötrő álmából: émelyítő hányinger kínozza, szakadozott ruhája foszlányokban lóg rajta. Fogalma sincs, hogy hol van és hogyan került oda – egyáltalán azt sem tudja, hogy kicsoda valójában. Ráeszmél, hogy semmire sem emlékszik addigi életéből. Végső kétségbeesésében nekivág az idegennek tűnő világnak, hogy kiderítse, honnan jött, hogy hívják és mi történt vele?”
A váratlan fordulatokban gazdag, rendkívül izgalmas cselekmény hátteréül a negyvenes-ötvenes évek szolgálnak: a második világháború amerikai ifjúsága, a francia ellenállási mozgalom, majd a CIA és a KGB hidegháborús párharca.

Fel