KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Januári könyvajánló (2020)
Magyar mesék – Lázadó lányoknak
„Az inspiráló mesegyűjteményben 25 izgalmas életű és lenyűgöző teljesítményű magyar nővel ismerkedhetünk meg Árpád-házi Szent Erzsébettől Hugonnai Vilmán át egészen a kortársakig. A mesék szerzői és illusztrátorai maguk is elismert írók, grafikusok. Különleges meséiket olvasva remélhetőleg mindenki kedvet és erőt kap saját álmai megvalósításához.”
Eszes Rita: Rókatündér

A szerző regénye a japán mondavilágon alapuló kedves, bájos történet. A regényre jellemző az egyszerű szereplők és cselekményvezetés, ami kikapcsolja kicsit az agyunkat és elfelejteti a mindennapi gondjainkat. Igazi léleksimogató.
„Midori nem hétköznapi lány – persze, minden tizennyolc éves így érzi. Ám ő az erdőben nevelkedett a kétszáz éves nagyanyóval, aki rókává tud változni. Midori is kicune, de még csak próbálgatja a képességeit. Egy nap meglátja a vonzó és különleges Akirát. A fiú mesél magáról a rókának, de sejtelme sincs, hogy az érti minden szavát. Csakhogy nagyanyó nem nézi jó szemmel Midori és Akira barátságát, ezért Oszakába küldi a lányt, hogy belekóstoljon a városi kamaszok életébe – és eltávolodjon Akirától. Midori egy csapat külföldi cserediákkal együtt kipróbálja a japán középiskolások mindennapjait. Szert tesz két új barátra: a szívtipró Tristanra, és a lázadó Reire, akik ki nem állhatják egymást.”

Wilbur Smith: Courtney háború
Fülszöveg: A HÁBORÚ című könyv folytatása. Saffron és Gerhard egymástól távol teljesítik a háború által rájuk rótt feladatokat. Saffron, titkos ügynök kiképzésen esik át, és azt a feladatot kapja, hogy derítse ki milyen módszerekkel leplezték le a nácik a Belgiumban dolgozó angol titkos ügynököket. Gerhard eközben Sztálingrádnál hősiesen harcol, és nehezen viseli a borzalmakat. Konrád, Gerhard bátyja gyűlöli őt és belekeveri egy koncepciós perbe, amely súlyos következményekkel jár. A kettőjük között folyó "háború"  most Konrádnak kedvez, mert a per után Gerhard koncentrációs táborba kerül. A háború végén a táborok felszabadulása után, Saffron azt a feladatot kapja, hogy bukkanjon rá a német fogságba esett brit titkos ügynökök nyomára. Így találja meg a halálos beteg Gerhardot a dachaui fogolytáborban.
Borbás Marcsi: Édes békeidők
"Ebben a könyvben csupa kipróbált, bárki által elkészíthető sütemény receptjét gyűjtöttük össze, minden titkot és rafinériát leírtunk. Odafigyelve biztos, hogy sikerülni fog minden egyes édesség. Persze tökéletes sütemény nincs. Nem is ez a cél, hanem a teljes szívvel, minden érzékünkkel magunkba szívott, közösen átélt, tökéletes pillanat. Minden szeretettel végzett munka és őszinte élvezettel lenyelt falat egy kis saját, édes békeidő. Tisztelet a nagy cukrászmestereknek és a régi nagymamáknak, hogy megőrizték nekünk a recepteket arról, hogyan is kell igazán élni. Ezen a könyvön nem dolgozott stílustervező csapat, ahogy az manapság szokás. A süteményeket én sütöttem, a fotókat pedig a barátaimmal együtt készítettük. Minden édesség pontosan úgy néz ki, ahogy a valóságban is kinézett, amikor előkerült a sütőből. Nem manipuláltuk őket, nem használtunk festéket vagy egyéb trükköt a látvány fokozására. Úgy éreztem, nem lenne tisztességes. No és nem csak nézegetni szerettük volna a süteményeimet. Enni is szerettünk volna belőlük. Méghozzá egy jóízűt, a munka jutalmául. Sok-sok édes és krémes desszert. Bízom benne, hogy elnyerik az olvasó tetszését." (Borbás Marcsi)
Tittel Kinga: Mesélő Budapest

„Hallottál már a hídmesterekről és arról, mi a feladatuk? Tudod-e, ki volt Budapest vőlegénye, és miért hívták kockás bárónak? Gondoltad volna, hogy Európában azért épült elsőként nálunk földalatti, mert az Andrássy utat akkoriban gyönyörű fakocka burkolat fedte, melyet nem akarták tönkretenni a sínekkel? Tudod-e, miért van hét tornya a Halászbástyának? És miért nincsenek felhőkarcolók Budapesten? Ha mindezt és még ennél is sokkal több érdekességet szeretnél megtudni gyönyörű fővárosunkról, akkor feltétlenül hallgasd meg, miről mesél Budapest.”
A Mesélő Budapest egy családi útikönyv, de akár hétköznapi közlekedés vagy épp osztálykirándulások alkalmával is élvezettel lapozgatható. Számtalan fotó és egyedi térkép, érdekességek, különlegességek, fogalomtár és Ki kicsoda? teszi a kötetet még színesebbé és izgalmasabbá.

ERFA logo   >