KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Októberi könyvajánló (2019)

Susan Elisabeth Phillips: Törékeny szív

„Molly Sommerville tudja, hogy bajkeverő hírében áll. Igaz, hogy eladományozta tizenötmilliós örökségét, de hát, Istenem, senki sem tökéletes. Mégis életét majdhogynem tökéletesnek mondhatja: Daphne Nyusziról szóló gyerekkönyve nagy sikernek örvend, imádja szűk padlásszobáját, francia uszkárját, és örömét leli munkájában, a Fülemülék Erdejében élő képzeletbeli állatok megalkotásában.
Még testvérét Phoebe-t is szereti, bár nem volt könnyű az árnyékában felnőni. Phoebe szép, boldog házasságban él, és Amerika legsikeresebb futballcsapatának tulajdonosa.
Igen, Molly majdnem mindennel elégedett… egy kivétellel: emberemlékezet óta szerelmes a Chicago Stars kiállhatatlan, ellenállhatatlan hátvédjébe, Kevin Tuckerbe, aki Molly nevét sem tudja megjegyezni. Egy este Molly, szokásához híven ismét bajba kerül, vagy inkább a baj kerül az útjába, Kevin személyében. Ettől kezdve minden a feje tetejére áll: Molly szívét összetörik és, amikor úgy érzi, hogy a dolgok már rosszabbra nem fordulhatnak, Kevin ismét helyet követel magának Molly életében. Bárcsak lenne egy felszínes, léha fazon ez a túlfizetett, Ferrarival furikázó, uszkárgyűlölő fenegyerek… akkor nyugodtan élhetné tovább majdnem tökéletes életét, de Kevin rejtett lelki kifinomultsága és határozottsága kizökkenti Mollyt megszokott életéből és egy felejthetetlen nyár ígéretével Wind Lake-be röpíti. Vajon megtanulják-e az élet legfontosabb leckéjét, még mielőtt véget ér a nyár? A szerelmes szív törékeny, sebezhető, pokolian tud fájni, de – szerencsés esetben – a legkülönösebb és legváratlanabb módon meg tud gyógyulni.”

Michelle Cuevas: Egy képzeletbeli barát kalandjai

„Jacques Papier-nek az a sanda gyanúja támad, hogy a húgát, Fleurt leszámítva mindenki utálja őt. Hiába jelentkezik az órákon, a tanárok ügyet sem vetnek rá, a társai sosem válogatják be tesin a csapatba, és a szülei folyton elfelejtenek megteríteni neki az asztalnál. De nagyon megdöbben, amikor végre megtudja az igazat: ő valójában Fleur képzelt barátja! Miután meggyőzi Fleurt, hogy eressze őt szabadon, Jacques meglepő, megható és mindvégig mulatságos útra indul, hogy rátaláljon önmagára: hogy kitalálja, ki is igazából Jacques Papier, és hová tartozik.”

Hegyi népek meséi
Becsapós a cím, hiszen nem általában vett hegyi népek meséit rejti a kötet, hanem egy észak-olasz tájegység, a Dolomitok népének meséit. Ilyen formán a Népek meséi sorozat legjobban behatárolt része ez, melyben a legszűkebb lélekszámú és területű nép legendáit olvashatjuk. De talán épp ettől az egyik legérdekesebb. Olyan ez, mintha mondjuk csak a Kisalföldről vagy a Mecsekből származó mesék gyűjteményét olvasnánk, s nem általában véve magyar népmeséket. Ennek megfelelően az itt szereplő történeteknek számos közös vonása, jellemzője van, noha egyébként nagyon is színesek és változatosak. De valami módon mindegyikben jelen van az a humor és az a kíméletlenség, ami számos más hegyvidéki nép meséire is jellemző. Előbbi nélkül bizonyára nehéz túlélni ilyen mostoha és vad körülmények között, melyek egyben az utóbbi gyökerei is lehetnek. Mivel ennyire konkrétan körülhatárolt területről származnak a mesék, több nevén nevezett hely legendáját is olvashatjuk, városokét épp úgy, mint egyes hegycsúcsokét, tavakét. S bár nagyon sok szomorúság, tragédia is van ezekben a történetekben, költői szépségük magával ragadó. Eszembe jut, milyen volt, mikor még gyerekfejjel először böngésztem a Mátra térképét, rácsodálkozva a hol mulatságos, hol vérfagyasztóan hangzó különféle nevekre, amiket még a legjelentéktelenebb kis csúcsra vagy dűlőre is aggattak a helyiek. Bármennyire is tudja az ember, hogy a Népek meséi sorozatban olvasható mesék mindegyikének megvannak az igazi, soha fel nem tárható gyökerei, azokhoz a rég volt emberekhez ez a kötet visz a legközelebb. Ezek itt nem általánosságban népmesék, hiszen a többi kötettel ellentétben sokkal pontosabban tudhatjuk, honnan, kiktől származnak.
Pósa Lajos: Madaras könyv

A Táltos könyvek Kiadó gondozásában Gábor Emese illusztrációival a Pósa bácsi mesekönyv sorozatban megjelent a Madaras könyv. A kötet a négy évszak madárverseit tartalmazza.
“Minden korosztály számára, de leginkább óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlom ezt a lélekemelő, kedves kiadványt. Pósa Lajos különös szeretettel ír a madarakról, sokszor megszemélyesítve őket. Gyermekeink ma az internet és a plázák világában elszakadnak a természettől, nagyon kevés személyes élményt szereznek egy-egy lepke, bogár, szép vadvirág, gomba vagy éppen madárdal megcsodálásával. Pedig tudjuk, hogy védeni felnőtt fejjel csak azt fogják, amit korábban megismertek és megszerettek. Ehhez nyújt nagy segítséget ez a könyv, melyet Gábor Emese tüneményes rajzai, festményei tesznek még élvezhetőbbé.” – ajánlja Dr. Jánossy László, biológus, hat gyermek édesapja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, alapító tagja.

Ferencz Éva - Lukács Józsefné: Mesés mozgás - Ősz

Mit tegyünk 25–30 gyerekkel, vegyes korcsoportban, tornaszoba hiányában, esetlegesen több problémás gyerekkel? Hát azt, amit igazán szeretnek: játsszunk, mozogjunk és meséljünk! Használjuk ki a játék adta lehetőségeket, a szerepjátszást, a dramatikus játékok erejét, a mesét – mindezt a mozgásfejlesztés érdekében!

T. Nagy Boglárka: Főzzél velem
„A könyvben bemutatott, színes fotókkal illusztrált, kreatív receptek arra ösztönzik a bátor és kevésbé bátor vállalkozókat egyaránt, hogy komolyabb konyhai gyakorlat nélkül is fogjanak bele a főzésbe, hiszen ezeknek az ételeknek az elkészítése – ahogyan a cím sugallja – garantáltan sikert és élményt jelent majd a konyhában. Ha a mai rohanó, időhiánnyal küzdő világunkban a gyermekeinkkel együtt készítjük el a család ebédjét vagy vacsoráját, a főzésre szánt idő családi együttlétté válik,a gyermekek pedig észrevétlenül sajátítják el a főzési fortélyokat, és hatalmas süteményként élik meg, ha szüleik vagy testvéreik dicsérettel halmozzák el őket a finom fogásokért. Bár a konyha nem játszótér, kis odafigyeléssel a gyermekeinkkel együtt is játszva készíthetünk olyan ételeket, amelyektől még a világ legfinomabb süteményeit készítő nagymama is megnyalja majd mind a tíz ujját.”
Fel