KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Szeptemberi könyvajánló (2019)

Lackfi János: Milyenek a magyarok?
Lackfi görbe tükröt állít a magyarok elé, hihetetlen mennyiségű öniróniával és gúnnyal mutatja be a nemzeti tudatunkat, annak minden részletével és apróságával. Sorra veszi a jellegzetes mindennapi mozzanatokat a lépcsőházban beszélgető nénikétől a magyar étkezési szokásokon át egészen hivatali bürokrácia idegtépő pillanatáig, nem mond persze újdonságot, de rendkívül szerethető humorral társítja. Óhatatlanul is magunkra ismerünk a furcsaságokban és a markánsan hazai gondolkodásmódban, folyton-folyvást elvigyorodunk a leírva szinte nevetséges dolgokon, de eközben azért magunkon is nevetünk, a társadalomkritika finoman lappang a sorok mögött. Ha valaki a könyv olvastán nem tudja, sírjon vagy nevessen, nyugodtan tegye egyszerre mind a kettőt.
Őszi díszek
A szerző a könyvét ajánlja „minden kézműveskedni szerető felnőttnek és gyermeknek, a benne található tárgyak – ősztündér, lepkék és szitakötők, családi fotó stb. – segítenek abban, hogy a kevesebb napsütés, hűvösebb idő ellenére örömet és szépséget leljenek az őszi hónapokban. Az ajándékokon, díszeken, játékokon kívül mécsesek is találhatók a könyvben, amelyeket, meggyújthatunk elhunyt szeretteink emlékére vagy egy borús estén elüldögélhetünk mellettük.”
Turbuly Lilla: Kosársuli

„Korántsem egyszerű dolog Homonnai Julcsi legjobb barátnőjének lenni, főleg ha az ember lánya alapból annak a bizonyos tipikus jó kislánynak született, akinek magától soha nem támadnak hajmeresztő ötletei és a hideg rázza még a gondolattól is, hogy az ötletek megvalósításában közreműködjön. Márpedig Kárász Dóri kénytelen, mert ugye a barátság kötelez.
A két lány egy sportkollégiumban ismerkedik össze, és keveredik izgalmas kalandokba. Hol éhségsztrájkba kezdenek, hol egy eltűnt szobatárs után nyomoznak, hol titkos segélyakciót szerveznek. Egyikük szerelmes lesz, csak éppen azt nem tudja eldönteni, hogy pontosan kibe. És közben az ódon kollégium falai között a kosársulisok tanulnak és edzenek, meccseket veszítenek és nyernek, veszekednek és kibékülnek, élik a maguk sokszor túlságosan is pörgős, de többnyire vidám életét.”

Kraftolók kézikönyve
A kiadó ajánlása: A Minecraft az egyik leghíresebb és legnépszerűbb nyílt játékterű videojáték, amelynek a világa elsősorban a barkácsolásra, azaz a kraftolásra épít. A gyerek kockákból megépíthet bármit, ami csak a fantáziájából „kipattan”, akár egy saját világot is. Kiadványunk elsősorban ehhez a kreatív munkához nyújt segítséget. Átfogó részletességgel mutatja be a játék minden elemét és területét, valamint hasznos tippekkel, illetve praktikus trükkökkel szolgál a sikerre éhes kis Olvasóknak.
Podhorányi Zsolt: Mesélő kastélyok
Fülszöveg: "Nagy munka vár ma reátok, állnak még a paloták..." - zengett a mozgalmi dal a pártállami években, és "a csillagosok, katonák" közül sokan sajnos beváltották a fenyegetést. Becslések szerint a magyar kastélyvagyon húsz százaléka vált földdel egyenlővé a második világháború utáni években, és a méltatlan hasznosítások, átalakítások a megmaradt állományban is súlyos károkat okoztak. Manapság sok düledező úri lakot visz végromlásba az üzleti spekuláció vagy tulajdonosának díszítő kedve, divatos csempét vagy jakuzzit helyezve a barokk térbe. A kastélyok sorsában osztoznak tulajdonosaik, a magyar nemesség története a második világháború után csapásszerűen véget ért. Könyvünk azoknak állít emléket, akik tulajdonosként vagy tervezőként, uradalmi tisztként vagy pallérként, a kávét hangtalanul felszolgáló inasként a rezidenciák vonzásában éltek, és akarva vagy akaratlanul létrehozói és fenntartói voltak az egész vidék életét meghatározó hatalmi és kulturális központnak. A kastélyok mikrotársadalmáról szóló történetmozaikok érzékeny vonalvezetéssel rajzolják meg hazánk történelmét.
Bátky András - Takács Mari: Morci

Fülszöveg: Morci átlagos kisfiú, talán az óvodáskor végén, vagy az iskoláskor küszöbén. Amiben más, mint a többiek, az csak egy kis szomorúság a tekintetében. Meg az a rengeteg kíváncsiság, amivel a körülötte folyton változó világot fürkészi. Négy évszakon keresztül követjük Morcit, aki egyre elszántabban keres valami állandóságot, de akárhová néz, mindenhol csak átalakulást lát. Édesapja nagy szeretettel figyeli ezen az egy éven át tartó úton, és türelmesen próbálja magyarázni a változás szükségszerűségét. Morci az év végére megérti, hogy a változás nagyon sokszor fájdalmas, és időnként érthetetlen, de egyvalami állandó az életünkben, mégpedig az, hogyha valakit szeretünk, a szeretetünk megmarad akkor is, ha többé nem találkozhatunk vele.
A több díjjal kitüntetett Takács Mari érzékeny képei szegődnek a lírai történet társául ebben a színekben tobzódókönyvben.

ERFA logo   >