KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

 konyvajanlo szeptember

Benedek Elek: A szegény ember királysága: magyar népmesék
Válogatás Benedek Elek népszerű meséiből, Kun Fruzsina gyönyörű illusztrációival. Benedek Elek híres mesefeldolgozásai immár nemzedékek számára jelenítik meg a képzelet varázslatos világát. Elek apó ebben a kötetben szereplő 29 meséjéből némi ízelítő: A királykisasszony cipője, Az aranytulipán, Ludas Matyi, Gyöngyvirág Palkó, A szegény ember és a róka, A szegény ember kakasa stb. „meséinek sokasága olyan tengerre emlékeztet, amelynek eddig még csak partvidékét kutatták fel.” Lengyel Dénes írta a kötetről.

Tamási Áron: Szívbéli barátok
Tamási Áron a nagy székely mesélő ifjúsági regényének kicsi hőse, Csorja Boldizsár tizenkét esztendős, „amikor édesapja szülőfalujából Udvarhelyre viszi, és beíratja a város papi gimnáziumába. A magára maradt büszke, "nyers erejű és nyakas gyermek" azonban már másnap összetűzésbe kerül gúnyolódó diáktársaival, és miután "megbicskázza" a hangadó vezért, megszökik az iskolából. Kódorlása közben akad rá a hasonló korú, mestere kizsákmányolása elől szökő sorstársára, Ferkére. Nyomorúságos helyzetükben, közös bánatukban nagy elhatározás fogan: Megtanítjuk mi az emberi nemet becsületre! - fogadják meg a barátok, és a Ferkén ért sérelmekért elégtételt vesznek a kegyetlen gazdán....” A meseszép történetet ajánljuk fiatal és idősebb olvasóinknak, hogy mindnyájan megtalálják benne emberségünk nélkülözhetetlen értékeit és gazdagabbak legyenek általa. Reméljük, hogy a mai fiataloknak is megnyeri tetszését Tamási Áronnak ez a elfeledett írása.

Pullman, Philip: Külvárosi királynő

A trilógia a Nemzetközi Olvasási Társaság által kitüntetett ifjúsági regény. A kötet önálló regényként is megállja a helyét. Három főszereplője van: Jim, illetve Adelaide, valamint Becky. Árulás, halál, megtévesztő emberek, kiszámíthatatlan jövő jellemzi a három barát sorsát. A regény szövevényes cselekményt jelenít meg: az olvasó sosem lehet benne biztos, mi minek a következménye, ki kinek az oldalán áll és mi a terve. S bár az író felfedi a háttérben lévő ember kilétét, megmutatja, hogy milyen lelkesen mozgatja a kezében összefutó szálakat, az olvasó sosem tudhatja, ki található a szál másik oldalán, még az aktuális személy sem mindig. Pullman egy olyan regényt írt, amely tökéletesen visszaadja a politika szövevényes világát, bemutatja, hogy mennyire kiszolgáltatott lehet nemcsak egy hétköznapi állampolgár, hanem maga az uralkodó is.

Wass Albert: A funtineli boszorkány I.: Az urszubeli leány

Erdély, havasok alja, vadászatok és pásztorok világa bontakozik ki Wass Albert leghíresebb regénytrilógiájában. A kötetek meseszerű történeteiben – novellafüzérként – a főszereplőhöz kapcsolódva, homályba burkolt sorsok sokasága bontakozik ki.

Beke Mária – Bubcsó Klári: Játék természetes anyagokkal

Ebben a könyvben sok-sok ötletet találsz arra, hogyan hasznosíthatod a természetben talált kincseket, amelyeket erdőn – mezőn - vízparton nyitott szemmel járva gyűjthetsz. Gyerekkezek hozták létre, keltették életre a különböző alkotásokat, téged is arra ösztönözve, hogy bátran próbálkozz hasonló és újabb ötletek megvalósításával.

Gyümölcsös ételek: harmonikus és különleges ízek kedvelőinek

A gasztronómia új ízei! A receptek tesztelt, mutatós, színes fotókkal bemutatott finomabbnál finomabb ételmodelljeit kreatív szakácsok, cukrászok készítették! Ízlés szerint választhat az egyszerű, házias variációk közül, ki - ki ahogy éppen szereti!

 
 

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >