KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Könyvajánló – Február

 

Bartos Erika: Bogyó és Babóca jelmezbálban
„Elérkezett a jelmezbál ideje! Vajon minek öltözik majd Bogyó Babóca, és lesz-e jelmeze a szitakötőnek? És vajon ki nyeri majd a célbadobó versenyt?” (borító)


Takács Viktória: Busó mese
„Didergősen, unalmasan indult a februári nap. Ám Misi és a testvére, Dórika jó mókát eszeltek ki: mindenféle rémpofákat rajzoltak, s ezeket kitették az ablakba. Ekkor ért haza Apa, aki meglátva a rajzokat, rácsodálkozott: de hát ezek busó maszkok! Rögvest megszületett az ötlet: Misivel és a kisfiú kedvencével, Rókussal, utazzanak el Mohácsra, és vegyenek részt az épp esedékes busójáráson. Misinek nagy élményben volt része: a színes forgatagban számtalan busóval találkozott, részt vett a nagy máglya meggyújtásán, s megismerte a busók és e furcsa farsang érdekességeit.
A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat - Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg.” (borító)

 

Putnik – Mayer Yvette: Kisgazdi – képző: Kutyanevelés iskolásoknak
„Kutyaneveléskor az iskolások számtalan váratlan és sokszor ijesztő helyzettel szembesülnek: felugrálás, csipkedés, harapdálás, morgás, elrántás pórázon fogva. Rengeteg új érzés, új teendő, új probléma jár együtt a kölyökkutya-vállalással. A Kisgazdi-képző pont olyan, mint a kutyanevelés: könnyed, mégis elgondolkodtató, szórakoztató és gyakorlatias, részletekbe menő és szerethető.
Végig fogom majd a kezed: a kutya kiválasztásától a nevelés érdekes, izgalmas, olykor fárasztó, mégis nagyon szép felfedezőútján, amelynek végén kicsiből magabiztos nagy gazdivá válsz. A könyv segít a buktatók felismerésében, és megmutatja, hogyan fejlődj és szerezz egy életre szóló négylábú barátot.
Ösztönközpontú kutyanevelési módszeremet kutyák ezrein alkalmaztam már. Tudom, hogy minden kutya egyedi, mint a tied is, de ösztönlények, és, ha úgy kommunikálsz velük, ahogy a falkája vagy az anyja tenné, némi emberi leleményességgel megfűszerezve, szüleid se teszik ki a "buta" kutya szőrét. Gyors és biztos sikereket érhetsz el a nevelésben.
A kutyafuttaban.hu oldalamon rengeteg gazdinak segítettem írásban, hogy ne kerüljön kutyaszorítóba. Négy éven át, a saját szervezésű Kutyafuttában Napon, kutya sok gazdinak adtam élményt. A személyes tanácsadások alkalmával a családdal közösen oldjuk meg, hogy többet kutyabajuk se legyen. Előadásaimmal elérem, hogy ne csak a kutya rágódjon a csonton, hanem az ember is, a Gazdiképző tananyagon. Harminc év megfigyelését, tapasztalatát, tudását osztom meg veled, mert kutyával jobb ember lehetsz!” (borító)


Mónica Gutiérrez: A holdsugár könyvesbolt rejtélyei
„London a csodák városa. Így amikor Agnes Martí, a Barcelonából érkező régészlány betéved Edward Livingstone, a hírneves felfedező leszármazottjának varázslatos könyvesboltjába, rögvest Alice, Pán Péter, Twist Olivér társaságában és világában találja magát. Nem kevés furcsa kérdésekkel hozzá forduló vásárlóval, vagy egy kék fénybe burkolózó, állandóan körmölő íróval. A könyvespolcok és a világirodalom labirintusában lépten-nyomon rejtélyekbe botlik, melyek megfejtéséhez egy detektív szegődik mellé társául a Scotland Yardtól - hogy közösen leljék meg a legtitokzatosabb kincset, mely két embert összefűzhet...
A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei egy könyvbolond, az angol regényekért és humorért egyaránt lelkesedő spanyol író csodás ajándéka minden, szintúgy a könyvekért rajongó, az irodalom és a szív titkaira egyformán kíváncsi olvasónak. Na és a Sztárom a párom című film kedvelőinek...” (borító)

 

Janikovszky Éva naplóm 1938-1944
„Ez a gyerekkori és fiatalkori napló, amelyet Janikovszky Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között vezetett, az idei év egyik irodalmi szenzációja. A korabeli naplóbejegyzésekből kibomlik egy különlegesen érzékeny lány története, aki a világháború éveiben lett felnőtt, ebben az időszakban volt először igazán szerelmes, és miközben életre szóló barátságokat kötött, szembesült a vészkorszak legdurvább intézkedéseivel, amelyek a családját is érintették. A későbbi írónő - akit ekkor még Kucses Évának hívtak - remek stílusban, a rá később is jellemző iróniával mesél osztálytársairól, barátairól, saját magáról, és persze tágabb otthonáról, Szegedről. A vidám gyermeki hang folyamatosan komolyodik, és a késői - 1943-as és 1944-es - bejegyzések már egy olyan fiatal nőt mutatnak, aki érettségével, intelligenciájával, műveltségével kitűnik kortársai közül, és ezért a nála idősebbek barátságát keresi. A kötet gazdag képanyaga a hagyatékban maradt fotókból, valamint korabeli dokumentumok alapján készült.” (borító)

 

Fábián Janka: A könyvárus lány
„A tizenéves Julcsi osztályidegen szülők kisebbik gyermekeként az ötvenes évek Budapestjén nő fel. A zord, ellenséges világban szinte az egyetlen örömet a könyvek és az olvasás jelentik számára. Az ötvenhatos forradalom véres és zavaros napjaiban Julcsi menekülni kényszerül, és némi vargabetű után végül egy amerikai kisvárosban, távoli rokonainál köt ki.
Az idegen országban nehezen találja meg a helyét, és a múlt árnyai is megnehezítik, hogy végre boldog lehessen. A rövid, ám annál mozgalmasabb Kennedy-korszakban a kamasz lány aztán lassan felnő, és megbarátkozik új hazájával. Julcsi - Julie - nak már otthon, Magyarországon is nagy vágya volt, hogy egyszer könyvesboltja lehessen. Vajon az álmok hazájában, Amerikában ez az álom is valóra válik?” (borító)

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >