KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Májusi könyvajánló (2022)

Caroline Bernard: Frida Kahlo

„Mexikó, 1925. A tizenhét éves Frida orvos akar lenni, de egy súlyos buszbaleset meghiúsítja a továbbtanulásról szőtt álmait. A lábadozás keserves hónapjai alatt talál rá a festészetre, és a szárnypróbálgatásai, első festményei teszik elviselhetővé számára a testi korlátok és a fájdalom elfogadását. Beleszeret Diego Rivera festőfejedelembe, akit lenyűgöz a lány vad tehetsége. Összeházasodnak, és a kor ünnepelt párjaként élnek a szabados erkölcsű művészvilágban.
Szerelmük azonban nem örökkévaló. A csalódott Frida a válás után számtalan nagyvárosban megfordul, együtt éjszakázik a huszadik század hírességeivel. S miközben élete csúcspontjára, a művészete kiteljesedéséhez ér, a várt boldogság helyett a Diego utáni keserű sóvárgás hatja át. Szerelem és halál, élet és halál kettőssége kíséri végig a különleges szimbólumrendszert teremtő munkásságát.” (borító)

Finy Petra: Akkor is

„Salamon Sára tanárnő nemsokára negyvenéves lesz. Két gyermeket nevel, szereti a munkáját, és úgy hiszi, a házasságával is minden a legnagyobb rendben. Egyik reggel a férje, mindenféle magyarázat nélkül, fogja a bőröndjét, és elköltözik. Az új barátnőjéhez.
Kire számíthat ebben a helyzetben Sára? A túlérzékeny anyjára, aki kerüli őt? Két koraérett, kicsit furcsa gyermekére? Három barátjára, akik egyben a kollégái is, ráadásul az egyikükkel több mint sajátos a viszonya? Esetleg a mogorva szomszédra, aki már többször fel akarta jelenteni hangoskodó gyermekei és a lépcsőházban lévő rendetlenség miatt? Netán egy beteg, kómában fekvő férfira, akivel még soha nem beszélt, viszont rendszeresen bejár hozzá a kórházba felolvasni?
Finy Petra, Madárasszony című regényének hagyományait követve, most is egy fájdalmasan nehéz női sorsot mutat be. A stílus azonban időközben változott: könnyedebb, mégis karcosabb, szókimondóbb lett, ahogyan az írónő is, aki főszereplőjéhez hasonlóan szintén nemsokára betölti a negyvenet.” (borító)

Donna Leon: Örök ártatlanság

„Brunetti felügyelő vonakodva vész részt arisztokrata anyósa jótékonysági vacsoráján. Ahogy lenni szokott, a comissariót még ilyen alkalmakkor is utoléri valamilyen megoldandó ügy. Ezúttal egy idős hölgy kéri meg, hogy bogozza ki a bűntényt, amelynek unokája vált áldozatává 15 éve. Az akkor még kislány egy éjjel beleesett Velence egyik lagúnájába, ahonnan egy részeg csavargó húzta ki. A megmentő a csobbanásra eszmélt fel mámorából, és mintha egy férfit látott volna, aki a vízbe dobta a gyereket – másnap persze már nem emlékezett semmire. A kislány viszont maradandó mentális károsodást szenvedett, azóta örök gyermeki ártatlanságban tölti életét, tanulásra képtelenül.
Az eltelt idő miatt a felügyelő reménytelennek látja az ügyet, de nem ő lenne Brunetti, ha lemondana a titok megfejtéséről…
Donna Leon jubileumi, 25. Brunetti - történetének különlegessége a témaválasztás. Mert eláraszthatja a tenger Velencét, amíg a sármos felügyelő jelen van, addig az Adria királynője fölött nem győzedelmeskedhet a bűn, a cinizmus és a korrupció világa.” (borító)

Eli B. Toresen: Veszélyes nyár

Első rész: A gyújtogató
„Eva már a gondolatát is gyűlöli annak, hogy a vakációból három hetet unokahúgára, Annára kell pazarolnia. Anna, a kis kényeskedő! Még a lovaktól is megijed! Eva hangulatát csak az deríti fel, hogy másik unokatestvére, Rachel is csatlakozik hozzájuk, aki imádja a lovakat. Úgy tűnik, kezdenek jóra fordulni a dolgok! De semmi nem alakul úgy, ahogyan azt Eva eltervezte. Egy gyújtogató ólálkodik a környéken és a tűzesetek egyre közelebb vannak a család tenyészfarmjához. Eva és a lányok halálra rémülnek – mi lesz, ha az ő istállójuk a következő célpont? Meg tudják majd védeni a lovakat? Vajon ki lehet az az ijesztő ember, aki a telefonban hideg, hátborzongató hangon fenyegeti őket?
Második rész: Aggályok nélkül
Egy év telt el a gyújtogató leleplezése óta és Eva ismét Rachellel tölti a nyarat. Ezúttal semmi nem zavarhatja meg a háromhetes vakációt! Béke, nyugalom és mindenekelőtt lovak – ennél többre nincs is szükség egy kellemes nyaraláshoz! Kívánságaik mégsem válhatnak valóra. Betörések és rablótámadások zavarják meg a város életét. Mielőtt még feleszmélhetnének, a lányok már bele is gabalyodtak az ügybe, s az események percről percre ijesztőbbé válnak! (borító)

Vadadi Adrienn: Leszel a padtársam?
„Lea, Peti, Maja, Ákos, Dorci, Dani: a nagy ovisok iskolába mennek! Persze vannak új gyerekek is: a mindentudó Eszti, az icipici Fülöp, Árpi, az álmodozó, Soma, a vagány. Ki félénken lépte át az iskola küszöbét, mint Maja, ki maga¬biztosan, mint Lea, de egy biztos, mindannyiuknak rengeteg újdonságot tarto¬gatnak az elkövetkező hetek! Mert bizony itt már órák vannak és órarend, ¬jelentkezés váltja fel a bekiabálást, testnevelés van torna helyett, az ebédlőben sem tesznek mindent a gyerekek elé. Szép lassan a rajzolás, ugrándozás és sok-sok érdekes játék közepette írni, olvasni, számolni is megtanulnak az újdonsült elsősök, akik hamar rájönnek: az iskolában éppen olyan jó lenni, mint az oviban! Minden alsós polcán ott a helye!” (borító)
Sandra Grimm: Ne félj! – Bátor mesék

„Mindenki fél valamitől, bizony még Superman is. Ebből a mesekönyvből azonban kiderül, hogy a legijedősebbek is képesek leküzdeni a félelmet.
A kötet minden meséjéhez kapcsolódnak kérdések és szórakoztató feladatok, hogy könnyebben menjen a beszélgetés, és a rövid játékok segítségével feloldjuk a feszültséget.
Sőt, apró barkácstippeket is találunk minden mese végén, amik az olvasott történetekhez kapcsolódva biztatják a gyerekeket a kreativitásuk kibontakoztatására és persze arra, hogy ne féljenek.” (borító)

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >