KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Könyvajánló – Szeptember

Vitkolczi Ildikó: Palkó, Zsófi meg a világ dolgai

„Másképp csípős a rágógumi és másképp a ruhacsipesz? És egyáltalán: mi az, hogy csípős? Hogy lehet a Nagyinak hol barna, hol meg ősz haja, lakhat-e egyszerre vidéken és a belvárosban, és egyáltalán: miért van kettő belőle? Vajon szeretik a pókok a kekszet, és valóban muszáj délután aludni? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják Palkót, aki még nem óvodás - de már majdnem -, és a nővérét, Zsófi t, aki bezzeg már igen, épp ezért nagyobb, idősebb, és mindig mindent jobban tud Palkónál.
Ők ketten töprengenek el a világ dolgain, miközben néha együtt, máskor meg külön-külön próbálnak boldogulni a felnőttek világában. A mulatságos, máskor meg elgondolkodtató történeteket a szerző saját rajzai díszítik. 4 - 6 éveseknek”

Tarcsai Szabó Tibor: Micsoda város!
„Mesélnek városnak különös lakói vannak: Kelemon, a kissé szédült tudatú művész, Lustapusta Zörömböröm, akit senki sem szeret a városban, KardoszJános, akit mindenki szeret, Cérnakő, a tudálékos boltos, Halljakend, a Városi Tanács legfőbb hivatalnoka és még sokan mások... Szereplőink különleges figurák, ugyanakkor sokban hasonlítanak mindannyiunkra: erényeik és hibáik vannak, szeretetreméltóak és esendőek. Fantasztikus és meghökkentő kalandjainak színhelye Mesélnek város és környéke: az Összevissza erdő, a Csudajóitt park és a Dimbidomb, ahol történik mindig valamilyen különleges, kacagtató vagy szívszorító esemény.”
Nicholas Gage: Eleni

„Ez a regény Eleni Gacojannisz tragédiáját örökíti meg fia, Nicholas Gage, a New York Times tudósítója tollából, aki hosszú éveken át rakja össze testvérei és saját menekülésének igaz történetét a görög polgárháború idejéből. Az albán határ közelében fekvő Lia nevű faluban a szerző édesanyját 1948-ban a partizánok szőrnyű kínvallatások után kivégezték, mert fiát és négy lányát a vasfüggöny mögötti táborok helyett az apjukhoz, Amerikába akarta menekíteni.”
Kate Middleton & Jane Smith: Első lépések – Kiút az étkezési zavarokból
„Az anorexia, a bulimia és más étkezési zavarok korunk népbetegségei. Különböznek ugyan egymástól, de sok bennük a hasonlóság. A beteg arra törekszik, hogy megszerezze az uralmat a teste felett, ám végül az irányítás kicsúszik a kezei közül. A gyakorlatias tanácsadó könyv szerzői, akik a brit Anorexia és Bulimia Központ vezetőjeként rengeteg esettel találkoztak, segítenek kideríteni:
- Hogyan függ össze az étkezésünk a problémáinkkal?
- Mit tegyünk a változás érdekében?
- Hogyan nyerhető vissza az ételhez való egészséges hozzáállás?
- Hogyan tanulhatunk meg másképpen élni?
A hozzátartozókat is ellátják tanácsokkal, mert az étkezési zavar egy olyan háború, amelyben nemcsak a szenvedők vesznek részt, hanem a környezetükben élők is hadba szállnak.”

Gary Chapman & Ross Campbell: Szülőfüggő fiatalok

„A mai húsz-harmincévesek elhúzódó felnőtté válása új nehézségek és kihívások elé állítja a szülőket. A családi kapcsolatok jeles szakértőiként ismert szerzők konkrét példákon és eseteken keresztül mutatják be, miként építhető ki pozitív kapcsolat a generációk között. Bölcs és gyakorlatias meglátásaik hasznos szempontokat kínálnak a fiatal felnőttek szüleinek az olyan kérdésekben, mint:
– milyenek is a mai fiatalok;
– ha nem ürül ki a fészek;
– az önállóság útjában álló akadályok;
– amikor gyermekünk nehezen boldogul;
– az eltérő értékrendből és életstílusból adódó feszültségek;
– az anyós/após és a nagyszülő szerep kihívásai.”

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >