KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Országos Könyvtári Napok 2022
A zalakarosi könyvtár programjai

2022. október 3-9-ig tartó héten ismét sor került az Országos Könyvtári Napok programsorozat lebonyolítására. Az idei év témái az esély, esélyegyenlőség fogalmai köré szerveződtek. A kiírás javaslata alapján, elsősorban az információhoz, az emberi méltósághoz, az egészséges élethez való lehetőségek feltárása, számbavétele, a gyermekek, fiatalok, a családok és az állatok esélyeire való figyelem felkeltése volt a cél. Kiemeleten pedig a múlt ismerete és a jövő esélye kapcsán, az ebben az évben 70 éves megyei könyvtárak történelmének felidézése, és az ott dolgozók munkásságának elismerése és megünneplése.
Könyvtárunk a könyvtárhasználók összetételét figyelembe véve elsősorban az óvodás és általános iskolás korosztályt vette célba szervezett programjaival.
A hét első napján kimozdultunk a falak közül, és egy csoporttal tobozokat és vadgesztenyét gyűjtöttünk a parkban. Az alapanyagok beszerzése utáni napra kézműves foglalkozást hirdettünk, melyen tobozbaglyocskákat és teknősbékákat készítettünk 31 kisgyerekkel. A szerdai napon vetélkedőre érkezhettek a könyvtárba alsó tagozatos diákok és az állatokról szóló találós kérdések körében vetélkedhettek egymással. A felsősökről sem feledkeztünk meg. Az október 6-ai megemlékezés napjának délutánján történelmi torpedóra hívtuk őket, ahol csapatokban, játékos formában idézték fel a nemzet gyásznapjának eseményeit és vértanúit. A pénteki napra négy októberi emléknap összevonásával gondoltuk ki a programot. A szeptember 30-ai magyar népmese napja, az október 1-jei zene világnapja, az október 4-ei állatok világnapja és természetesen a könyvtári napok hete kapcsán úgy gondoltuk, hogy egy színházi előadást hozunk „házhoz”. Erre meghívtuk a zalakarosi óvodásokat és az általános iskola első öt évfolyamát. A Karos Park dolgozói felépítették az aulában a színpadot. A Mesekocsi Színház színészei elkészítették a díszletet és előadták „Az állatok nyelvén tudó juhász” című zenés mesejátékot. Ezt 209 kisgyerek és felnőtt kísérőik nézték meg és a humorosabb részeknél nevették végig. Volt olyan, aki „vendégszereplőként” lehetett részese az előadásnak. Időnként pedig a közönség aktív részvétele, számolása, éneklése, segítése is kellett a színpadi események tovább lendítéséhez.
Az országos program szervezői idén is segítették a rendezvényeink résztvevőinek jutalmazását promóciós anyagokkal, könyvjelzőkkel, naptárakkal, noteszekkel, ceruzákkal, kulcstartókkal, memóriakártyákkal, mesekönyvekkel. A megyei könyvtáron keresztül pedig pályázhattunk szakmai anyagok beszerzésére. A kapott 15000 Ft-ból oklevélpapírokat, színes ceruzákat, jegyzetfüzeteket és dekoratív mappákat vásároltunk.
Úgy gondolom, ezen a héten könyvtárunk sokat tett a kitűzött célok megvalósításáért. Információt szolgáltatott, kínálatot biztosított, múltat felidézett és alternatívát adott arra, hogy a fent említett szándékok megvalósuljanak és ne csak esélyek maradjanak. Összesen 274-en éltek a lehetőséggel intézményünkben az Országos Könyvtári Napok hetén.
Zalakaros, 2022. október 14.

Horváthné Nagy Elvira
könyvtárvezető

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >