KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Könyvtári csoportos foglalkozás a víz világnapja alkalmából

A víz világnapja alkalmából 2022. március 22-én, 3. osztályos tanulók látogattak el könyvtárunkba. A foglalkozás célja az volt, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét a víz fontosságára, környezetünk védelmére. A foglalkozás során több alkalommal olvastam fel magyar írók, költők alkotásait a vízről.
A foglalkozást egy Antoine de Saint-Exupéry idézettel kezdtem, majd beszélgettünk a víz világnapjának a céljáról, fontosságáról, illetve hogy hogyan jelenik meg a víz a környezetünkben? A beszélgetés után Móra Ferenc: A világ vándora mesés ismeretközlés következet, melynek témája: a víz körforgása. A mese megbeszélése után a gyerekek láthattak a víz körforgásáról egy párperces kis oktatófilmet is. A foglakozás első felének, zárásaként az eddig említett, közösen megbeszélt ismeretekből összeállított k(víz) játékban vehettek részt. A csoportos foglalkozás második felében a vízkészletünk védelme került előtérbe, valamint a jelenlévők érdekességeket hallhattak a vízről. Zárásként pedig a víz az irodalomban címmel versek kerültek felolvasásra pl.: Szabó Lőrinc: Egy pohár víz, Illyés Gyula: Esti zápor, Kosztolányi Dezső: Vizek, vizek… stb.
A foglalkozáson a gyerekek aktívan vettek részt, elmondhatták saját tapasztalataikat a vízszennyeződéssel, vízfogyasztással kapcsolatban. Örömmel hallgatták végig a versrészleteket, a víz körforgásáról szóló mesét és oktatófilmet.

Pácsonyi Ildikó

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >