KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Könyvtári csoportos foglalkozás - Víz, vizes élőhelyek

A vizes élőhelyek világnapja alkalmából 2022. február 17-én óvodások látogattak el könyvtárunkba, ahol egy foglalkozás keretén belül felhívtam a gyerekek figyelmét a víz, a vizes élőhelyek fontosságára és megóvására. A foglalkozások időkerete 30 perc volt és a három csoportból összesen 74 kisgyermek volt jelen.
A foglalkozásokon a gyerekekkel beszélgettünk a víz felhasználásáról, lakóhelyünk és környékének vizes élőhelyeiről, vizes élőhelyeken előforduló állatokról, növényekről. A foglalkozás végén pedig elhangzott mit tehetünk vizeink megóvásáért?
A foglalkozást Tasi Katalin – Maros Krisztina: Vízcseppek (Papírszínház) című meséjének felolvasásával kezdtem. A foglalkozáson a gyerekek hallhattak verseket (pl.: Buda Ferenc: Fűzfa, gólya, Béka), meséket: különböző élőhelyekről (pl.: Weöres Sándor: A tó vize, Zelk Zoltán: A kispatak), vízi madarakról, emlősökről, rovarokról, valamint a folyókban, tengerekben, óceánokban előforduló halakról (pl.:Orbán Ottó: Bálna). Tudod-e? Érdekességek az állatvilágból című könyvből választ kaptak a gyerekek az alábbi kérdésekre pl.: Jó-e a cápa szaglása? Úszik-e az angolna? Mit kanalaz a kanalasgém? Miért kelepel a gólya? stb.
A gyerekek a foglalkozásokon egy-egy résznél a saját élményeiket, tapasztalataikat is elmondhatták. Örömmel fogadták a versekhez kapcsolódó játékokat és nagy lelkesedéssel oldották meg a találós kérdéseket.
A foglalkozás után az asztalra kikészített, a foglalkozás témájához kötődő könyveket örömmel és érdeklődéssel forgatták a gyerekek, kérdéseket tettek fel a látottak, elhangzottakkal kapcsolatban.

Pácsonyi Ildikó

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >