KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Országos Könyvtári Napok

2021. október 4 – 10.

Október első hetében 2006 óta minden évben sor kerül az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében egy országos megmozdulású programsorozatra, az Országos Könyvtári Napokra. Ebben minden alkalommal a zalakarosi könyvtár is részt vesz és szervez programokat a település különböző korosztályainak. Minden évben lehetőségünk van a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vezetésével és koordinálásával egy kis anyagi forráshoz is jutni a programok eredményes lebonyolításához. Az idén is sikerült egy előadás megtartásához, a foglalkozásokhoz szükséges eszközökhöz, oklevél papírokhoz és a jutalmazáshoz vásárolnunk. Mindemellett a program országosrendezői is juttatnak el hozzánk promóciós anyagokat, melyeket szintén a rendezvények résztvevői között osztunk szét.

Az idén a kiírók figyelembe vették a megváltozott körülményeket és ez alapján tűzték ki a 2021-es projekt témaköreit, melyek:

  • Könyvtárak a járványhelyzetben
  • Könyvtárak a mentális egészségért
  • A könyvtárak múltidéző szerepe
  • Könyvtárak a személyes kapcsolatokért
  • A könyvtárosok tudásátadó szerepe
  • Egyensúlyban a természettel

Ezeket figyelembe véve terveztünk mi is a hét négy napjára rendezvényeket, melyeket a Zalakarosi Közösségi Ház és Könyvtár könyvtárosa, Pácsonyi Ildikó könyvtáros és Rákhely András rendszergazda tartottak meg.

Október 5 - én (kedd) 2. osztályos tanulók „Élj egészségesen!”vetélkedőn vehettek részt.  5 csapat volt 5 - 6 fővel és a feladatokat 45 percig oldhatták meg.

A célunk az volt, hogy a diákok megismerkedjenek az egészséges életmóddal és felhívjuk a figyelmüket az egészségtelen, káros szokásokra, ezért a feladatok a higiénia, emberi test, sport, táplálkozás témakörök köré fonódtak.

A megoldásban a csapatok aktívan vettekrészt, keresgettek a témához kapcsolódó könyvekben, folyóiratokban. A vetélkedő végén mindenki kapott apróbb jutalmakat a részvételért, illetve jutalmaztuk az első három helyezett csapatot noteszekkel, tollakkal, ceruzákkal, radírral, könyvjelzőkkel.

Október 6-án (szerda) történelmi kvízjátékot szerveztünk felső tagozatos (5-7. osztály) diákoknak, melynek témája: Ki tud többet október 6-ról? A kvízjáték időtartalma 30 perc volt és 24 kérdésből állt.  Az 1-3. helyezett jutalmat vihetett haza. (tollak, noteszek, füzettároló mappák, könyvjelzők)

Október 7-én (csütörtök) kézműves foglalkozáson vehettek részt 2. és 4. osztályosok a szabadidőben. Többrészes ceruzatartót készítettünk, melynél mindenki eldönthette, hogy kutyásat vagy cicásat szeretne. A ceruzatartók alapja 4 db papírgurigából állt, melyeket egyesével, színes papírral vontunk be, majd a kiosztott sablonok segítségével, mindenki megalkothatta a saját cicáját vagy kutyusát. A ceruzatartónak nagy sikere volt a gyerekek körében.

Ezen a hétena Civil Házban tartotta meg Rákhely András „Újfajta kommunikáció - Szépkorúak az online térben” című előadását és nyújtott segítséget, hogy az  okostelefonok, tabletek és az online kommunikációs csatornákvilágában még jobban, könnyebben tudjanak majd eligazodni a beszélgetéssel egybekötött rendezvény résztvevői.

A programokról képeket a könyvtár honlapján és az OKN hivatalos honlapján (https://osszefogas.ikszkonyvtarak.hu) is találnak az érdeklődők.

Horváthné Nagy Elvira

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >