KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

 Az állatok világnapja – október 4.
 

Az állatok világnapja alkalmából, október 4-én óvodás csoportok látogattak el a könyvtárunkba. A foglalkozások 30 percesek voltak.

A foglalkozások alatt a gyerekek megismerkedhettek játékosan és az állatokhoz kötődő mesék kapcsán az állatok világnapjának céljával és fontosságával. Hallgathattak állathangokat, mondókákat, melyek alapján fel kellett ismerniük egy-egy állatot, majd az állatokhoz meséket, verses meséket mondtunk közösen, majd fel is olvastam részleteket a mesékből. (Móricz Zsigmond: Török és a tehenek, Csukás István: Elefánt mese, Harkály  mese, Vidám mesék: A három kiscica, A kismalac és a farkasok, Az aranyszőrű bárány, La Fontaine: A róka és a gólya, A hét kecskegida és a farkas, Fazekas Mihály: Ludas Matyi stb.)

Csoportosítottuk az elhangzott állatokat élőhely szerint, az asztalokra kihelyezett könyvekből érdekességek hangzottak el az állatokról, míg a gyerekek lapozgatták, nézegették őket.

Az állatokkal való ismerkedés után „Nálatok laknak-e állatok?” kérdésre kerestük a választ közösen a gyerekekkel. A foglalkozások ezen részén a gyerekek nagyon aktívak és érdeklődőek voltak, mindenki elmondhatta, a kedvenc háziállatát, megbeszéltük hogy felelőséggel tartozunk értük, ők is megérdemlik a megfelelő bánásmódot, ha már együtt élünk velük.Felolvastam Rigó Béla: Nálatok laknak-e állatok? című versét, melynek segítségével mindenki, aki szerette volna, elmondhatta, a versben elhangzott kérdésre „Nálatok őrzik-e állatok az álmotok?”a válaszát.

A foglalkozásokat egy mozgásos játékkal zártam, a Gólya, gólya, gilice… gyerekdal segítségével, amit közösen énekeltünk el a gyerekekkel, közben pedig a gólyát és a békát kellett utánozni megadott szempont szerint.

Pácsonyi Ildikó

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >