KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Országos Könyvtári Napok 2020 –Zalakarosi könyvtár programjai
„Könyvtárak az emberekért – Ünnepeljünk együtt”

Könyvtárunk idén is bekapcsolódott a rendezvénysorozat programjaiba, melyek az október 5-től október 11-ig terjedő héten zajlottak.
A projekt témakörei az alábbiak voltak:
  • Ünnepeljünk együtt!
  • Történelmi időutazás
  • Nagy könyvtári beavatás
  • Az én könyvtárosom
  • Olvas az ország
  • Irány a természet!

Több témakörben is szerveztünk programot olvasóinknak. Október 6-án „Történelmi időutazás” címmel, az iskola 7. osztályos tanulóinak műsorával emlékeztünk a tizenhárom aradi vértanúra.
A következő napon a „Nagy könyvtári beavatás” témakörében egy vetélkedőt állítottam össze 5. és 6. osztályos tanulók részére, TOTÓ a könyvtárakról elnevezéssel. A TOTÓ 13+1 kérdésből állt, a kérdések Magyarország könyvtárainak és a zalakarosi könyvtár múltjából és jelenéből lettek összeállítva. A vetélkedőn részt vett 47 fő. A diákok egyénileg, 20 percig tölthették ki, majd következett a helyes válaszok ismertetése, eredményhirdetés, jutalmazás.
Október 8-án két programmal is vártuk az érdeklődőket délelőtt. „Az én könyvtárosom” témakörében egy rendkívüli irodalom órán ismerkedhettek meg 4. osztályos tanulók (26 fő) Bosnyák Viktória talán egyik legismertebb három kötetes regényével: Tündérboszorkány, Klott Gatya, ne fárassz! és az Analfa visszatér könyveinek bemutatásával. A foglalkozáson beszéltem az írónőről, ismertettem a regények rövid tartalmát, idézeteket olvastam belőle, illetve az első kötetből készült kisfilmet is megnéztük közösen a gyerekekkel.
Délután kézműves foglalkozásra invitáltuk a könyvtár olvasóit, ahol könyvjelzőket és könyvvédő borítókat készíthettek a résztvevők. A foglalkozások 45 percesek voltak és összesen 34 gyerek volt jelen. A könyvjelzőket hajtogatással készítettük, színes papírokból, melynek végeredménye egy színes ceruzát ábrázoló könyvjelző lett. A könyvvédő borítók alapjaA/3-as fehér fénymásoló papír volt, melyet mindenki egyénileg dekorálhatott kedve és ízlése szerint, az asztalokon található újságpapírok, maradék színes papírok, ceruzák, filctollak felhasználásával.
A hét utolsó programja egy csoportos rajzpályázat volt. Népmesékhez kellett a diákoknak papírszínházat készíteni, a mese főbb mozzanatainak lerajzolásával és október 9-ig eljuttatni a könyvtárba, ahol értékeltük a beérkezett rajzokat, kiállítást készítettünk belőle, majd jutalmaztuk a résztvevőket.
A vetélkedőn és a rajzpályázaton résztvevők jutalmazása az Országos Könyvtári Napok szervezői által küldött promóciós anyagok kiosztásával zajlott le.

Pácsonyi Ildikó

IMG 20201008 110759

IMG 20201008 132548

IMG 20201013 134453

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >