KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Könyvtári foglalkozás óvodásoknak: Háziállatok

Könyvtárunkban 2019. november 12-én óvodás foglalkozásokat tartottam, melynek témája a háziállatok voltak. A foglalkozásokon 3 csoport vett részt, 69 fővel és a kísérő óvónőkkel. A foglalkozások 30 percesek voltak.
A foglalkozásokon a kisgyermekek megismerkedtek a háziállatok fogalmával, a ház körül élő állatokkal, hallhatták az állatok hangjait, láthatták a lábnyomaikat.
A foglalkozást Szabó Lőrinc: Falusi hangverseny című versével indítottam, melynek nagy sikere volt a gyerekek körében. A vers után következett a beszélgetés a háziállatokról egy mese köré fonva. Körbejártuk a tanyát és mikor egy háziállathoz értünk, elhangzott egy versike, szólás, közmondás vagy ének az állathoz kapcsolódóan, melyben a lakhelyéről, táplálkozásáról, stb. kaptak információt a gyerekek. Így a jelenlévők 7 fajta háziállattal ismerkedtek meg. Minden állatnál megbeszéltük az állatok kicsinyeit, utánoztuk a mozgását, hangját. Megemlítettük, miért jó, hogy a ház körül élnek?
A beszélgetés alatt többször volt lehetőségük a gyerekeknek, hogy elmondják, egy - egy állathoz fűződő élményeiket. Az óvodások nagyon ügyesen részt vettek a különböző feladatokban, szívesen mondták a verseket, énekelték a dalokat, soroltak fel meséket, melyekben háziállatok a főszereplők.
A foglalkozás végén következett a várva várt játék, az elhangzottak összefoglalása. Ehhez az egyszervolt.hu oldalát vettem segítségül és a gyerekekkel közösen ellátogattunk Hencidára, Tódi tanyájára, ahol feladatokat kellett megoldaniuk.

Pácsonyi Ildikó

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >