KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

„Könyvtárak az emberért - felelősség a Földért”
Országos Könyvtári Napok 2019 – Programok Zalakarosban

Ramháb Mária az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnökének felhívását a zalakarosi könyvtár ebben az évben is szívügyének tekintette. Ismét bekapcsolódott és különböző programokra hívta 2019. szeptember 30-tól október 6-ig terjedő héten a település régi és új könyvtárhasználóit. Együttműködött a programok megvalósításában a helyi óvodával, közösségi házzal, általános iskolával és a Deák Ferenc Városi és Megyei Könyvtárral. A programokhoz 16 000Ft támogatást kapott. A többi rendezvényt saját, az önkormányzat által adott éves költségvetésének terhére szervezte.

Az idei projekt az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épült, melynek részeként az igen fontos, mindannyiunk, gyermekeink, unokáink életét is alapvetően befolyásoló témák közül válogattak. Igyekeztek a könyvtárak saját környezetükben, sajátos eszközeikkel ezeket alaposabban körüljárni, a figyelmet ezekre felhívni, bízva abban, hogy az információk átadásával egy-egy apró lépést közösen tehetünk a megoldás felé.


A hét témakörei voltak:

  • A mese hatalma
  • A lét meghatározói: a négy elem
  • Felelősségünk a klímaváltozás
  • Fenntartható fejlődés
  • Velünk élő természet
  • Jövőnk, az ökokultúra

Könyvtárunk szinte minden napra szervezett programot. Szeptember 30-án, amely egybeesett a magyar népmese napjával, Papírszínházba vártuk az általános iskola alsó tagozatosait. Már korábban vásároltunk asztalra helyezhető, fából készült mini színházparavánt, melybe becsúsztattuk a gyönyörű képekkel illusztrált lapokat, s az ezen lévő meséket (Holle anyó, A kőleves, A három toll, A só, Csodapalást, Visszajött a répa, Csizmás Kandúr, A kiskakas gyémánt félkrajcárja) hallgathatták meg a gyerekek a könyvtárosok és a tanító nénik felolvasásában, összesen 96-an.


Ugyanezen a napon nyitottuk meg az iskola aulájában a kiállítást, melyet a „Kedvenc népmesehősöm” című pályázatra beküldött rajzokból válogattunk. Itt kapták meg az okleveleiket és jutalmaikat a legkiemelkedőbb alkotást beküldő pályázók. Mivel több évfolyamon több holtverseny is volt, így a sok beérkezett mű közül 37-et díjazott a könyvtárosokból álló zsűri.


A következő napon az 5. osztályosok (26 tanuló) vehettek részt egy vetélkedőn. Ezen a csapatok a Magyar Nemzeti Parkokról eddig szerzett ismereteikről adhattak számot. Néhány feladatban a könyvtárban elhelyezett könyvekből kereshették ki a jó megoldásokat. Így feleleveníthették tudásukat a nemzeti parkok emblémáiról, nevezetességeiről, elhelyezkedésükről, növény és állatvilágukról. Ki kellett keresniük lexikonból a nemzeti park fogalmát, vaktérképen bejelölni az elhelyezkedését. Játékos totóval, majd eredményhirdetéssel, jutalmak kiosztásával zárult ez a könyvtárhasználati óra, melyet Pácsonyi Ildikó könyvtáros tartott számukra.


A hét középső napján az újrahasznosítás téma került a figyelem középpontjába. 33-an jöttek el a könyvtárba, hogy papírgurigából ceruzatartót készítsenek maguknak. Volt, aki sellő, volt, aki cápa formájút állított össze magának.


Talán a hét legnagyobb eseménye az Óperenciás Bábszínház előadása volt. A közösségi házzal együttműködve, a Civil Házban állíttattuk fel a bábparavánt. Ide érkeztek az óvoda nagycsoportosai és az iskola alsó tagozatosai, hogy megtekintsék a bábszínészek előadásában Tersánszky Józsi Jenő Misi Mókus kalandjai című gyermekregényéből készült művet. Az iskola helyett inkább a csodatermő fát kereső mókuskölyök kalandjai lenyűgözték a kis nézőket. A modern megoldásokkal teletűzdelt, humoros hangvételű előadásból nagyon sok tanulságot vonhattak le az előadás végéig, mikorra Misi sok új ismerettel a birtokában ismét hazatért családjához. A színészek a nap folyamán két előadást tartottak, hogy a programra jelentkező 140 fő mindegyike láthassa a bábjátékukat.


Október 6-án Könyves Vasárnapot tartottunk. Családi játszóházat hirdettünk. Társasjátékokat játszottunk. Sajnos ezen a napon viszonylag kevesen éltek ezzel a programlehetőséggel. Mindössze öten látogattak el hozzánk, de aki itt volt, apró ajándékokkal és a játék örömével távozott.


Reméljük, a következő évben ismét sok könyvtári programmal tudjuk várni majd a 15. Országos Könyvtári Napok iránt érdeklődőket.

Horváthné Nagy Elvira 
könyvtárvezető 

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >