KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Országos Könyvtári Napok 2018 - Összefoglaló

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2018 őszére ismét meghirdette az Országos Könyvtári Napok programsorozatát. Minden évben más-más központi téma köré lehet szervezni a rendezvényeket, melyek lebonyolításához anyagi támogatásra is lehet pályázni. Könyvtárunk most is bekapcsolódott ebbe a könyvtári összefogást, könyvtári népszerűsítést célzó projektbe. A CSALÁDOK ÉVE, A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG EURÓPAI ÉVE és a Nemzeti Kulturális Alap létrejöttének 25. évfordulója köré szerveztük mi is a programokat.
Október 1-jén meghívtuk könyvtárunkba Sipos Edit klinikai gyermek – és ifjúsági szakpszichológust, aki Hogyan neveljünk boldog gyermeket? címmel tartott nagyon érdekes, sok példával és esetleírással illusztrált előadást a gyermeknevelés fontos lépéseiről, a nevelés közben elkövetett rossz döntésekről, s adott tanácsokat a felmerülő kérdésekre.


Október 2-án a felső tagozatosok vehettek részt Család az irodalomban vetélkedőn, ahol a könyvtárosunk, Pácsonyi Ildikó érdekes kvíz kérdésekkel bombázta a csapatokat. Sor került filmrészletek bejátszására is, melyek után azokból is voltak feladatok. A 7 három fős csapat a kellemes kikapcsolódás mellett jutalomajándékokat is kapott.


Meghirdettük már szeptemberben a Kedvenc hobbim pályázatot, melyre nem csak az iskola tanulói, hanem a város lakói is nyújthattak be képeket, leírást, alkotást, videofelvételt. Sajnos csak az iskolás korosztály nyújtott be anyagot, kiknek munkáiból a könyvtárban kiállítást tartottunk. A pályázók (összesen 14-en) oklevelet, tárgyjutalmat kaptak a könyvtári héten megtartott eredményhirdetésen.
Online könyvtári játékra is lehetősége volt a könyvtárunk honlapjára ellátogatóknak. A kérdések az európai kulturális örökségekről szóltak. A kitöltésre egy hét állt rendelkezésre. Huszonnyolcan éltek is ezzel a lehetőséggel. Ők tollakat, ceruzákat, könyvjelzőket kaptak a jó megoldásokért.


A hét végére is maradt még programajánlónk a település lakóinak, hiszen október 6-án, szombaton egy emléktúrára hívtuk őket. Az idő is kegyes volt hozzánk, gyönyörű őszi napsütésben vágtunk neki a zalakarosi domboknak. Itt-ott megállva felidéztük az 1849-es év magyar történelmi eseményeit, megemlékezve az aradi hősökről, azok életútjáról. A kis létszámú (8 fős csoport) így kívánt emléket állítani a vértanúknak.


Vasárnap Könyves Vasárnapra vártuk a könyvtárhasználókat. Ingyenes beiratkozásra volt lehetőség, s mellette, akinek kedve volt kézműves foglalkozáson is részt vehetett. Sétáló süni és különböző ujjbáb sünök készültek papírból.


A hét bármelyik eseményén részt vevők sok-sok ajándékkal távoztak, melyeket a programsorozatra kapott pályázati pénzből és a promóciós anyagokból tudtunk számukra kiosztani.

Zalakaros,2018. október 18.
Horváthné Nagy Elvira

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >