KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Könyvtári vetélkedő: Mesetorpedó  –  Magyar népmese napja
2018. szeptember 24-én a magyar népmese napja alkalmából könyvtári torpedóra invitáltuk az iskola 3. és 4. osztályos diákjait. A vetélkedő a diákok szabadidejében került megrendezésre. A könyvtári torpedó játékon 6 csapat vett részt, a csapatokat 3 illetve 2 fő képviselte, így összesen 15 fő vett részt a rendezvényünkön.
A csapatok megnevezését különböző színek (zöld, bordó, rózsaszín, kék, sárga, narancssárga) jelezték. A torpedó játékot egy 12x12-es mezőből álló táblán játszottuk, e táblát és a játék leírását a csapatok megkapták, és saját maguk jelölhették a találatokat, a torpedójátékot a diákok projektor, laptop segítségével kivetítve is láthatták, nyomon követhették. A kérdések magyar népmesékből lettek összeállítva.

A torpedó játék leírása:
A sorokat számokkal, az oszlopokat betűkkel jelöltük. A táblán véletlenszerűen hajókat rejtettünk el. Ezek 1,2,3 vagy 4 mezőből álltak és csak függőlegesen vagy vízszintesen helyezkedhetek el a táblán (átlósan nem!). A hajók körül mindig egy mezőnyi szabad helyet hagytunk, azaz a hajók nem érintkezhetek egymással! Minden csapat egymás után egy-egy koordinátát mondott (pl.: b3), addig, amíg egy hajó valamelyik részét el nem találta. Ekkor kapott egy kérdést, amire jó válasz esetén az adott csapat pontot kapott és lehetősége volt további koordinátát mondani. Rossz válasz esetén, egy speciális - minden csapatnak szóló - kérdés következett, és az arra jó választ adó csapat kapta meg a célon található pontot, majd az eredeti sorrendben folytatódott a koordináták bemondása. Az a csapat, amelyik egy több részből álló hajó minden elemét egyedül eltalálta és a feltett kérdésekre is jól válaszolt, bónusz pontokat kapott a hajó méretétől függően.

A vetélkedő végén a találatok és az ebből eredő pontok összeadásra kerültek, majd a 4 legtöbb pontot elért csapat a helyezésének megfelelően ajándékot (mappákat, tollakat, ceruzákat, radírokat) vehetett át. A vetélkedő jó hangulatban zajlott, a csapatok tagjai felkészültek voltak, jól vették az akadályokat a népmesék világában.
Pácsonyi Ildikó

DSC01531

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >