KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Farsangi kézműves foglalkozás
Február 2-án, 7-én, 8-án alsós és felsős diákjainkat kézműves foglalkozással vártuk a könyvtárba. A kézműves foglalkozás témája a farsang volt, ahol az 1. és 2. osztályos gyerekek álarcot a 3. és 4. osztályos, illetve felsős diákok udvari bohóc fejdíszt készíthettek. A kézműves foglalkozáson összesen 65 fő vett részt. A foglalkozás időtartalma 45 perc volt.
 
A foglalkozás elején a gyerekekkel beszélgetünk a februári hónap jellegzetes eseményéről, a farsangról (Mikor kezdődik? Mikor ér véget? Mi jellemzi a farsangot, Milyen híres karneválokat ismernek? Farsang jellegzetes édességéről, a fánkról.) majd az álarcosbálhoz, a tél elmúlásához, illetve a tavaszváráshoz kötődő versek felolvasása következett (pl.: Mennyi fura figura, Farsangoljunk, Pápai Ildikó: Tavaszköszöntő, Janicsák István: Farsang-köszöntő, Galambos Bernadett: Farsangi fánk). Az alsós diákokat a versek felolvasása után még egy párperces játékra is meghívtam, ezzel is érzékeltetve a farsangra jellemző vidámságot. A játék lényege, hogy a felolvasott versekből (Páskándi Géza: Madárijesztő, Szepesi Attila: A bohóc, A cica) ki kellett találniuk milyen jelmezbe bújt személyről, állatról volt szó. A megfejtést könyvjelzővel jutalmaztam.
 
A kézműves foglalkozáson 1. és 2. osztályos gyerekek farsangi szemüvegének alapját a diákok saját keze képezte, minden kisdiák egy A/4-es fehérpapír félbe hajtásával egy sablont készített a kezének körbe rajzolásával, majd körbevágták és rárajzolták egy kartonpapírra, és következhetett a díszítés, a díszítéshez különböző színű, méretű, formájú flittereket, illetve papír alapú mintákat, krepp papírszalagokat  használtak a gyerekek.
 
A 3. és 4. osztályos gyerekek az udvari bohóc fejdíszhez megkapták a sablonokat (szemüveg, virág, háromszögek) és kartonpapírra, színes fénymásoló papírra kellett átrajzolniuk, majd körbevágniuk, végül a kivágott elemekből összeállítani a fejdíszt.
Pácsonyi Ildikó

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >