KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

Fergeteges Figura előadások a könyvtárban

Fergeteges Figura előadások a könyvtárban

November 30-án Figura Ede előadóművészt hívtuk meg újra hozzánk, akit generációkra visszamenőleg ismernek a zalakarosi gyerekek. Most sem csalódtunk benne. Három előadást tartott a könyvtárban.

Az első kettőben az alsósok számára, közel 120 diáknak mutatta be az utánozhatatlan Figura cirkusz előadását. Kellékei színes sátor, porszívócső, pokróc, térdharisnya, övtáskából kiskutya, csörgő –börgő tambura, locsolócső trombita és három kiló fantázia voltak.  Miközben a gyerekek azon versenyeztek, hogy ki melyik cirkuszi produkciónak lehet a részese, észrevétlen becsempészve a cirkuszi történetbe hallgathatták meg az előadó által megzenésített verseket. Zelk Zoltán: Vakáció, Horgas Béla: Az én cirkuszom, Duga Boglárka: Teve, Pávián, Bölény, Csukás István: Elefánt, Gazdag Erzsi: A bohóc köszöntője, Csoóri Sándor: Oroszlán című versei mellett két népdal: Felmászott a nyúl a fára és Tekeredik a kígyó is elhangzott. Némelyiket együtt énekelte az előadóval a közönség. A felső tagozatosoknak, akik a szabad idejűk ellenére nagy létszámban az előadást választották, természetesen egy kicsit másabb volt a program.  Romhányi József: Szamárfül című kötetéből hangzottak el akusztikus és elektronikus gitárkísérettel a humoros versek megzenésített változatai. Vidám összekötőszöveg segítette a versek befogadását. Meghallgathattuk a Medve-tankölteményt, A róka és a holló, A hat tyúk, Egy kos párbeszéde a visszhanggal, Interjú a farkassal, aki állítólag megette Piroskát, A macskafogó egér(műfordítás), Románc, Az orvhalász, Kukac=sors, A bűnbánó elefánt, Fordítsd arcod felém!,  című verseket. Az utolsó számot, Domonkos Isván: Tessék engem megdicsérni!, együtt énekelték el a gyerekek.

Mindegyik előadás nagyon jó kikapcsolódást adott a hallgatóknak. A hasukat fogva a sok nevetéstől, de mégis érdeklődve figyelték az előadás minden mozzanatát. A pedagógusi végzettséggel is bíró előadó, mindig az adott korosztály szintjén, sokszor mintegy görbe tükröt mutatva, a dalokat, a problémát tompító vagy kifigurázó, humoros összekötő szövegével adta elő ismert magyar költők verseit, a gyermeki lélekhez közelálló témákról, melyek élő adásban, a gépi zenét mellőzve jutottak el a befogadókhoz. Nálunk ismét elérte célját mindhárom műsorával, hiszen még másnap is lehetett hallani a szünetekben a gyerekek élménybeszámolóit.  Ha tehetjük, biztosan vissza fogjuk még hívni könyvtárunkba, bízva abban, hogy legközelebb talán Zalakaros város lakóinak érdeklődését is fel tudjuk kelteni a megzenésített, természetesen az ő életkorúknak megfelelő versek iránt, s be tudjuk őket csalogatni az ilyen jellegű eladásokra a könyvtárunkba.

                                         Horváthné Nagy Elvira

                                               könyvtárvezető

A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >