KÖZÖSSÉGI HÁZ ÉS KÖNYVTÁR

 
- 185 éve, 1835-ben  jelent meg Hans Christian Andersen első mesekönyve.
A kis hableány, A rendíthetetlen ólomkatona, A hókirálynő, A rút kiskacsa, A fülemüle, A király új ruhája, A csalogány, A kis gyufaáruslány, A teáskanna, A fenyőfa..sok-sok örök mese a dán írótól.
https://mek.oszk.hu/00300/00309/00309.htm
Hans Christian Andersen: A fenyőfa
http://mek.oszk.hu/00300/00309/00309.htm?fbclid=IwAR2jq6VIwe8OawUTBYB3wEIj3zQVsuWWKtAZxm7W_9YBT-iq_hVwcTBIkd4#2

Charles Dickens:Karácsonyi ének
https://mek.oszk.hu/00300/00366/00366.htm
Márai Sándor: Hallgatni akartam ismertető: Ide kattints!

120 éve, 1900-ban született Antoine de Saint-Exupéry francia pilóta, író, A kis herceg alkotója.
"A klasszikussá vált mesét szerzője barátjának, Leon Werthnek ajánlotta, ki mindent meg tud érteni, még a gyerekeknek szóló könyvet is. Az ajánlásban irónia bújkál, az írói szándék azonban világos: a mű nemcsak gyerekeknek szól. " Ide kattints!

Nyári Gyerekkönyv ajánlók olvashatóak folyamatosan az "Égígérő blog" oldalán, nagyrésze könyvtárunkban is megtalálható. Ide kattints!

 

Fekete István: Június (részlet) https://www.facebook.com/feketeistvan70/posts/936812069777009/
"Hosszú, hűvös, esős tavasz után úr lett végre a nyár.
A széljárás útjain vetéstengerek zizegnek, hajladoznak, és árnyékot borítanak a fészkekre."
1970. június 23-án hunyt el Fekete István.
"Csí, a fecske története mellett Fekete István regényeiből számos állat életét ismerhettük meg: Lutra, a vidra, Kele, a gólya, Hu, a bagoly... és persze a kis róka, Vuk, aki szeretett Tásra és Kurrira vadászni. Állatregényeiből és ifjúsági regényeiből filmek is készültek: A koppányi aga testamentuma (1967), a Tüskevár (1967 és 2012), a Bogáncs (1958), és az egyik legnépszerűbb magyar rajzfilm, a Vuk (1981), amelynek története, látványvilága és zenéje harminc év távlatában is rabul ejti a gyermekeket."
A Nimród vadászújság 1980-ban így emlékezett meg a természet- és vadászatkedvelő Fekete Istvánról:
„Az irodalomtörténet elsősorban ifjúsági íróként tartja számon, de nem hiszem, hogy akadna felnőtt, aki bármelyik könyvét azzal tenné le, hogy nem nekem, hanem gyerekeimnek való. Történetei egyszerűek, meseszövése az óvodás számára éppen olyan érhető, mint a nyugdíjasnak, és mindezt körülöleli az a csodálatosan szép nyelv, ami szinte utánozhatatlan. Sokan próbálkoztak stílusával, egyszerűen másolni, vagy továbbfejleszteni, de senkinek nem sikerült.
Epigonjainak nem termett babért, különösen azoknak nem, akik nem voltak birtokában annak az irigylésre méltó természettudományi ismeretnek, amit gyermekkorától kezdve gyűjtött össze. Regényeiben zoológiai, ornitológiai tévedés nincs. Végtelenül aprólékos, mindenre kiterjedő figyelmű vadász és természetbúvár volt, aki például a Csí című regényét úgy írta meg, hogy lakásának ablakából hetekig figyelte látcsövével a fecskepár életét. Mindent feljegyzett és megjegyzett, s tündéri történetek gyöngyöztek ki a ceruzája alól.” (forrás: ifj. Fekete István: Fekete Istvánra emlékezve. Móra, 2005, 273.o.)

 
Thomas Brezina: Penny állattörténetei
Ide kattints!
 
Thomas Brezina: Fiúk kizárva! sorozat
Ide kattints!
 
Elisabetta Dami könyvsorozata - Geronimo Stilton
Ide kattints!
 

Fehér Klára, 1911. május 21-én született.
Ide kattints!

Művei a Magyar Elektronikus Könyvtárban:
Ide kattints!

 

Varró Dániel: Ha nagy leszek, szoftvertesztelő leszek ... és további 11 izgalmas foglalkozás Ide kattints!

 

Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi
"Ritkán fordul elő, hogy a nyúl kifogjon a rókán. Ennek a könyvnek egy olyan Nyúl a főszereplője, aki bátor, furfangos, lóvá teszi a Rókát, megtáncoltatja a Héját, álöltözetben megrémíti a hetvenkedő Farkast, és tűzön-vízen át megsegíti bajba jutott barátait. A furfangos Nyúlról szóló mulatságos, rövid történeteket Rémusz bácsi, egy öreg néger meséli esténként az amerikai Kisfiúnak, ahogy mesélt valaha a kis Bettynek is, a Kisfiú édesanyjának. Sok-sok mesét tud, jut majd belőlük talán a Kisfiú unokáinak is, hiszen Rémusz bácsi meséi örökéletűek."
Ide kattints!

Nógrádi Gábor: Marci öröksége
"Az izgalmas, és humoros történet szerint, él Magyarországon, pontosabban Budapesten egy kamasz fiú, akinek édesapja arab, édesanyja pedig magyar származású. Valójában csak egyetlen dologban különbözik a többi, vele egykorú magyar általános iskolás diáktól. Ez pedig az, hogy Bedzsavi Marcira halálos veszély leselkedik. Felbérelték ellene ugyanis a világ egyik legjobb bérgyilkosát. Ötvenmillió dollár a tét: ennyit örökölt Marci meg az édesapja, és ezt a pénzt arab terroristák akarják megszerezni. A fiú élete egyik pillanatról a másikra olyan lesz, mint egy akciófilm."
Ide kattints!

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
"A Horváth lányok már unalomig ismerik édesanyjuk elbeszéléseit a régi időkről. Kati, a legidősebb - a regény főhőse - azonban mindig érdeklődéssel hallgatja, különösen szülei megismerkedésének és eljegyzésének történetét. Oka van rá: tizenöt éves, és megjelenik életében a szerelem. A cselekmény néhány hónapja alatt elkísérhetjük Katalint a felnőtté válás útján. Amikor megismerkedünk vele, 1940-et írunk. A fiatal lány szorgalmasan tanul, orvosnak készül. Szerelmével, az irodalom-történelem szakos tanárjelölttel közös jövőjüket tervezgetik. De az első bálra készülődés örömeit, a hősnő bontakozó boldogságát szétzúzza a történelem. Megérkezik Laci katonai behívója, már 1941 júniusában vagyunk. A számos kiadást megért ifjúsági regény a tíz éven felüli olvasóknak ajánlható."
Ide kattints!

Jókai Anna: Jákob lajtorjája
A Jákob lajtorjája szerelmek regénye, hol jellegtelen, hol történelmi jelentőségű hétköznapok krónikája, szeszélyesen indázó családtörténet, sok-sok emlékezetes figurával, finom ívben kirajzolódó szerkezetű elbeszéléssel. A regény centrumában két ember egymás mellé állított sorsa áll. Az egyik Jakov Oszeckijé, a könyvek emberéé, a 19. század végén született értelmiségié, a másik pedig az unokájáé, az 1943-ban született Noráé, aki Ibsen hősnőjéről kapta a nevét, színházi tervezőművész, öntörvényű és tettre kész személyiség. „Találkozásukra” a 21. század elején kerül sor, amikor Nora végigolvassa a nagyszülei, Jakov nagypapa és Marija nagymama ifjúkori és felnőttkori levelezését, majd a KGB archívumában a nagypapa aktája is a kezébe kerül…
Ide kattints!

Szerb Antal: A Pendragon legenda
"Egy ​fiatal magyar tudós XVII. századi misztikusok után kutat a British Museum könyvtárában. Earl of Gwynedd, a Pendragon család feje meghívja várába, és Mrs. Eileen St. Claire, egy csodálatos fiatal nő, titokzatos gyűrűt küld az Earlnek az ifjú tudóssal.
Így kezdődik Szerb Antal egyedülállóan izgalmas, nagyszerű szatirikus detektívregénye, amely a legendákkal teli, varázsos walesi tájra viszi el az olvasót, ahol a képzelet szülte kísértetvilág a kor valóságos kísérteteivel ütközik össze egy hatalmas örökségért folyó izgalmas hajsza keretében.
A Pendragon legenda Szerb Antal sokoldalú tehetségének sajátos kifejezője. A homo ludens, a játékos ember, aki kirándul saját szférájából a tudománytól legtávolabbra eső könnyű, szórakoztató irodalom műfajába, és megtölti azt szellemének fényével, bebizonyítja, hogy fantasztikus és bűnügyi regényt is tud írni, sőt jobbat, mint ennek a műfajnak az iparosai. Mert ő közben magas színvonalú irodalmat is közöl, és bírálja, kinevetteti azt a sznob angol úri társaságot, mely oly nagyon fogékony a misztikumra. S ezzel tulajdonképpen ezeknek a műfajoknak a paródiáját adja."
Ide kattints!

 
Ingyenesen letölthető és olvasható Rejtő Jenő összesen 37 alkotása.
Ide kattints!
 
Jó hír a Szabó Magda művek kedvelőinek, ingyenesen letölthető / olvasható művei itt található meg (375 hosszabb - rövidebb írásról van szó, könyvei, versei, gyerekeknek és fiataloknak szánt művei található meg a listán) 
Ide kattints!
 
Az OSZK összegyűjtötte a májussal kapcsolatos tavaszi verseket, írásokat és érdekességeket, az alábbi linken olvasható.
 
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Szerelmek ​és félreértések klasszikus meséje a XVIII. századvégi Angliából. Az öt Bennet nővér élete a férjkeresés jegyében zajlik: anyjuk megszállottan próbálja biztosítani számukra a megnyugtató jövőt valami pénzes – és lehetőleg rangos – férfiú mellett. Csakhogy a jó eszű és éles nyelvű Elizabeth szélesebb perspektívákban gondolkozik, és ebben apja is támogatja őt. Amikor Mr. Bingley, a módos agglegény beköltözik az egyik szomszédos birtokra, felbolydul a Bennet-ház élete. A férfi előkelő londoni barátai és a vidékre vezényelt nyalka, ifjú katonatisztek közt bizonyára számos udvarlója akad majd a lányoknak. A legidősebb lány, a derűs és gyönyörű Jane úgy tűnik, meghódítja Mr. Bingley szívét. Ami Lizzie-t illeti, ő megismerkedik a jóképű, és látszólag igencsak dölyfös Mr. Darcyval, és máris kezdődik a nemek ádáz csatája. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Elizabeth nem várt házassági ajánlatot kap a Bennet-vagyont öröklő unokatestvértől, és amikor Mr. Bingely váratlanul Londonba távozik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért. Ám egy Lydiával kapcsolatos családi válsághelyzet hamarosan ráébreszti hősnőnket arra, hogy mindvégig balul ítélte meg ezt a büszke férfit…
Eredeti hangú, máig modern, magával ragadó történet, melyben magunkra ismerhetünk." (fülszöveg) Ide kattints!
 
Rejtő Jenő: A Fehér folt
"Geoffrey Halley angol olajmágnás Afrika egyik „fehér foltján”, Lungaországban folytatja piszkos, olaj- és vérszagú üzelmeit. Leányát, Liliant egy milliárdoshoz akarja férjhez adni, Lilian azonban megszökik. Az olajmágnás magándetektívet fogad, hogy ellenőrizhesse lánya útját, a kissé ügyefogyott Bronson azonban a lány barátnőjének szegődik nyomába. Ettől kezdve két szálon fut a cselekmény: Lilian véres, izgalmas kalandok során szenvedő alanya lesz apja – és az angol gyarmatosítók – üzelmeinek, másrészt a magándetektív rendszeres írásos beszámolóin nevethet az olvasó. Izgalom, komikum, howardi humor és sajátos filozófia jellemzi Rejtőnek ezt a regényét is." (fülszöveg) Ide kattints!
 
Április 2. - Gyermekkönyvek nemzetközi napja - A meseírás napja. 1967 óta Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján tartják világszerte, ennek alkalmából ajánljuk, Hans Christian Andersen meséi című könyvünket, mely elektronikusan is elérhető az alábbi linken. Ide kattints! 
 
K. László Szilvia: A csipogó hímestojás
Ide kattints!
 
Agatha Christie: Tíz kicsi néger
"Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol… A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak?"
A bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb művét tartja kezében az olvasó. (tartalmi ismertető a hátoldalon) 
Ide kattints!
 
Jules Verne: Kétévi vakáció 
"Izgalmas ​eseménnyel kezdődik a történet: a vihar egy új-zélandi kikötőpartjától elold egy vitorláshajót, amelyen 15 fiúintézeti növendék alussza az igazak álmát. A hajón e pillanatban vétkes könnyelműségből senki más nem tartózkodik, s az orkán szédítő sebességgel ragadja prédáját a nyílt óceán felé. Mire a szerencsétlenséget felfedezik, a vitorlásnak – tizenöt fiatal utasával együtt – nyoma veszett.
A hatóságok és a hozzátartozók hosszas eredménytelen kutatás után beletörődnek a változhatatlanba, de nem úgy a nyílt óceánon felriadó utasok, a gyerekek. Életösztönük feltámad s találékonyakká, ügyesekké, bátrakká teszi őket. Nem hajlandóak megadni magukat a tomboló elemeknek, s győztesekként kerülnek ki a harcból: kétheti orkán űzte hányódás után egy lakatlan földdarabon partra dobja őket az óceán. Itt folytatódik hősies és okos küzdelmük a létért: A gyors szabadulás reménye híján megszervezik életüket az ismeretlen szigeten. Másfél év után egy váratlan fordulat csillantja…" (tartalmi ismertető a hátoldalon) 
Ide kattints!
 

 


A Szakkör - ugrás a honlapra   >
ERFA logo   >